В Плевен вземат нови мерки по охрана и отбрана на училища и детски градини

08:12, 13 мар 16 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Среща по проблемите на сигурността в учебните заведения на територията на община Плевен бе проведена тази събота. По време на дискусията бяха очертани основните проблеми по охрана на училищата и детските градини: вандалските прояви, бездомните кучета и агресията на външни посетители.

На срещата присъстваха председателят на общински съвет Мартин Митев, шефката на Регионалния инспекторат по образованието Албена Тотева, представители на детски градини и училища от общината, зам.-кметът по обществен ред и сигурност Тодор Еленков, други официални лица.

„Ако всеки един от вас се опитва сам да си реши проблемите, свързани с охраната и пропускателния режим в съответните детски градини и училища, нещата се получават частично. За да се справим изцяло и да гарантираме сигурността на децата ни, е нужно тези проблеми да бъдат ясно посочени, обобщени и да се търси начин за тяхното комплексно разрешаване“, каза Мартин Митев.

Той посочи, че се радва на инициативата на РИО – Плевен за подобни срещи като днешната и пожела те да бъдат последвани и от конкретни действия за решаване на очертаните проблеми.

Албена Тотева заяви, че след срещата в Плевен и предстоящи такива в общините в цялата област ще бъде изведена най-добрата практика и тя ще бъде представена пред Министерството на образованието и науката. С кратки презентация бяха посочени и конкретни модели за охрана на няколко училища на територията на град Плевен - НУ „Христо Ботев", ДФСГ „Интелект“, ПГ по туризъм и др.

Оказа се, че масово учебните заведения разчитат за охрана на сградите си на видеонаблюдение и охранители, а пропусквателният режим е регламентиран със заповед на директорите по места. Това обаче не е достатъчно, за да бъдат решени проблемите.

В тази връзка бе поставен и въпроса за нуждата от допълнителни средства за охрана на училищата и един от коментираните варианти за това бе чрез делегираните от държавата бюджети да се предвидят допълнителни суми към издръжката на всеки ученик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама