Кукерско шествие ще премине по площада на Добрич на Сирни Заговезни

08:50, 13 мар 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С възстановка на кукерски игри, хамкане и прескачане на огън в АЕМО „Старият Добрич” ще бъде отбелязан Сирни Заговезни. Организатори са Община Добрич и Регионален исторически музей.

В 15.30 ч. от началотона пешеходна зона на бул. „25 септември“ ще тръгне кукерско шествие. В 16.00 ч. в „Старият Добрич“ до Часовниковата кула ще се състои възстановка на ритуали, свързани със Сирни Заговезни - кукерски игри,  хамкане,  хвърляне на стрели, прескачане на огън и Сирнишко хоро.

Ще участват Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен  художествен ръководител Стоян Господинов

Сирни заговезни е един от празниците, които не само ни връщат към корените ни, но и ни карат периодично да осъзнаваме връзката си със земята и природата, а също и с общността, към която принадлежим. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.  „Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви" (Мат. 6:14 – 15). От друга страна Сирни заговезни е едно от най-игривите и безгрижни народни празненства преди дългите и строги великденски пости - аналогично на карнавала в западния християнски свят.

В Добруджа денят се празнува тържествено. На този ден се извършват редица обредни действия – кукерски игри, искане на прошка, хамкане, хвърляне на стрели, прескачане на огън, сирнишко хоро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама