Забраната за къмпингуване ще прогони хиляди туристи от Северното Черноморие

09:02, 13 мар 16 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само един къмпинг с около 30 места има по дългата над 100 километра плажна ивица по Северното Черноморие. Така, хиляди туристи, които досега избираха да са по-близо до природата и прекарваха ваканцията си на палатка по все още небетонираното Добруджанско крайбрежие, вече няма да имат тази възможност. Причината - приетите ограничения за къмпингуване по морето от Народното събрание, според които се забранява къмпингуване и паркиране на 100 метра от плажа.

На Добруджанското морско крайбрежие се падат 32,24% от дължината на всички плажове или 31,52% от тяхната площ. Плажната ивица в общините Балчик, Каварна и Шабла е над 100 км.

През 2015 година за първи път в България Община Шабла създаде временни биваци, като форма на пребиваване на морския бряг. Целта бе да се канализира и проконтролира дивият туризъм. Общата площ на местата за бивакуване бе почти 195 дка, като определените за целта терени бяха четири.

Голяма е вероятността тази година Община Шабла да не може да продължи да осигурява места за бивакуване, ако бъдат приети забранителните текстове, коментира пред Topnovini.bg кметът на Шабла Мариян Жечев. Той се опасява, че, според получените чрез Националното сдружение на общините в България текстове за съгласуване, организирането на места за бивакуване, ще е забранено. Причината е, че за тези места ще се изисква категоризация по Закона за туризма, като минималното ниво е къмпинг, но Общината трудно ще може да покрие изискванията за къмпинг. Така за цялото Северно Черноморие ще има само един къмпинг – Космос. Според кмета, най-правилният вариант е да се облекчат условията за категоризация на къмпинги. Ако няма възможност да се увеличат къмпингите, това ще лиши от възможност за летуване много хора, които упражняват такъв вид туризъм. Дори и народните представители да не знаят, то районът от Дуранкулак до Тюленово е един голям къмпинг, където почиват много хора, предимно българи, които имат различни интереси – водни спортове, риболов, природосъобразен туризъм. Защото, за разлика от другите части на Черноморието, това на север все още до голяма степен се е съхранило и не е презастроено. Според Жечев, бивакуването е най-добрият вариант, за да могат да се акумулират средства от такси, с които да се обезпечи почистването на отпадъци, гарантиране на сигурност.

 „Категорично не одобрявам решението на парламента. Това е някакъв безумен и отчаян опит да вкарват всички в хотелите си, които настроиха, за да преперат едни пари. Не съм сигурен дали е така по света, но това е безумие. Отделен е въпросът, че освен по морето другаде почти няма къмпинги. Това би значело, че човек не може да предприеме няколко дневно пътешествие пеша, защото не може да се направи маршрут от хотел до хотел, а и нормалните хора не хотели търсят. Въобще... нямам думи!”, коментира Владо Руменов – администратор на групата „Свободен Камен бряг”.

Дарина Аргирова - Туристическо сдружение "Каварна": „Забрана трябва да има, защото, по принцип, има определи специални места за биваци /на територията на Община Шабла/ като очакваме и Община Каварна да определи такива терени, удобни за къмпингуване. От друга страна, последици за туристическия бизнес в региона ще има. Ще загубим туристи които обичат самостоятелните пътувания и дивите плажове, но които ползват услуги и посещават нашите исторически забележителности. За бъдещото развитие на туризма в региона за нас е особено важно да опазим природата за бъдещите поколения. За съжаление, за да опазваме природата, налагането на забрана е единствен вариант. За да се намалят загубите за туристическия бизнес, ще се отредят специални места /биваци/. Давам за пример отново Община Шабла, където за един ден за палатка се плаща 2 лева, което е приемлива цена.Трябва да се мисли за бъдещето, за да оставим на поколенията чиста природа. Много малко останаха дивите, очарователни и незастроени места в България - община Каварна и община Шабла все още са късчета от рая. Затова трябва да ги запазим. Бъдещето направление в развитието на туризма в световен мащаб е именно екотуризмът.”

В интервю за Topnovini.bg бившият кмет на Каварна Цонко Цонев прогнозира, че забраната за къмпингуване ще създаде нова корупционна вълна. Той припомни, че на плажа в Каварна винаги е имало палатки за Каварна рок фест. „Имало е години, когато стотици хора са били на палатки. Това означава, че оттук нататък, ако има фестивал или друго събитие, никой няма да може да си сложи палатката на централния плаж в Каварна за 2-3 дни, докато трае фестивалът”, коментира Цонев. Сега, това няма да бъде възможно, тъй като ивицата на централния плаж в Каварна е малка и, който и да сложи палатка там, ще бъде  незаконно и ще подлежи на солени глоби.

Председателят на Браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в регион североизточна България - гр. Добрич, Димитър Димитров, коментира, че браншовата организация одобрява забраните за безразборното къмпингуване, но въвеждането им е прибързано. „Първо трябва да се създадат условията за къмпингуване, а едва след това да се пристъпва към забрани. Сега по цялото Северно Черноморие има само един къмпинг с 30-40 места. Не може цялото Северно Черноморие, което е един от най-големите райони, да е само един къмпинг”, коментира Димитров.

Според него, трябва първо да се изградят къмпинги, каквито има в страните от Западна Европа с необходимите условия – електрифицирани, санитарни възли, бани, газ за зареждане, както и нужната инфраструктура, включително заведения, поща, спедиторски услуги, чейнч бюра и т.н. Едва тогава може да се говори за въвеждане на забрани.  „Големият проблем е, че плажът е изцяло държавна собственост. Тук има територии на Министерството на земеделието и храните, през района преминава Виа Понтика, голяма част попадат в НАТУРА 2000. Държавата трябва много сериозно да помисли по въпроса, да се изгради необходимата инфраструктура”, посочи Димитров.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама