Радан Кънев: Няма да поискам излизане от Реформаторския блок

12:50, 13 мар 16 / Политика 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма да поискам мандат да напусна блока, но ще искам мандат да го върна там, където му е мястото - при целите и ценностите му. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев по време на XIV Национално събрание на партията, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"Няма да скрия вълнението си на това национално събрание. В медиите пише, че щяло да има борба за лидерството на ДСБ. Не очаквайте да говоря за миналото. Дадохме оценка на участието си от власта. Вярвам, че сме се събрали, за да бъдем от малкото, които говорим за бъдещето на държавата и нацията. Поне аз с отговорността си съм длъжен да се обърна за миг назад и да поискам прошка от всички ви, не да затъвам в анализ на грешки. Стореното е сторено, то назад няма да се върне," каза Кънев в изказването си в началото на форума.

"Ако се върна 3 години назад, бих взел същите решения. Не осигурих достатъчно гаранции за рисковете, които поех като лидер на ДСБ. Простете всичките ми волни и неволни прегрешения. Дано избирателите простят на ДСБ и РБ", заяви Кънев. 

Той подчерта, че днес са се събрали да гледат напред и да вземат 3 политически решения. "Незначителното решение е дали ще одобрим устава на ДСБ. За нас то може да изглежда важно, но няма никакво отношение към милионите българи. То не може да донесе промяна на българите", добави той. 

По думите му, който не може да промени себе си, не заслужава да реформира другите. "Маловажното решение е дали ще останем в РБ. Не сме дали отговор за над 200 000 български безработни", посочи Кънев.

Според него битката срещу мафията и корупцията не е национална цел и идеал. "Тя е средство за консолидиране на силите на нацията", уточни Кънев.

"По-голяма глупост, че сме се събрали, за да изхърлим един от нас, не бях чувал. В обществените поръчки се утвърди невиждан картел. С разкиването на всяка следваща обществена поръчка се вижда, че тя е в същите лапи. За една година във властта РБ не постигна целите си. Блокът не защити програмата си и не отговори на очакванията на избирателите си", подчерта Кънев. Повод за думите му са публикации и слухове, че ДСБ ще изключи от партията министъра на здравеопазването Петър Москов.

Кънев си зададе сам въпроса дали ще напуснат РБ и си отговори, че това, че една организация е фрустрираща, не значи, че трябва да я напуснат, а да я променят. 

"Въпросът е дали ще запазят ценностите и целите, които имаше, когато беше създаден. Да, трябва да се борим за ценностите и целите на РБ. Няма да поискам мандат да напусна блока, но ще искам мандат да го върна там, където му е мястото - при целите и ценностите му. Очаквам да потвърдите политическия курс на ДСБ с три прости аргумента. На първо място, не може да има компромиси с правосъдието. Къща се гради от основите и с онсовите не можем да правим компромис. Принудихме властта да отменя търговете на Пеевски, да спре картела с горива", допълни Кънев. 

Кънев бе категоричен, че днес властта трепери да не стъпи на криво от всяко свое решение. "Демокрацията се нуждае от истинска опозиция и истинска власт. БСП и ДПС не могат да бъдат опозиция", уточни той. 

"Няма да допуснем границата на Европа да минава по Дунава, а България да се превърне в буферна зона на перманентен руско-турски конфликт. ГЕРБ не пожелаха разумен партньор в дясно, това значи, че ще получат опозиция, готова да поеме властта, когато доверието към днешния модел на управление се изчерпа. Трябва да сме готови за властта, а не за опозицията, за опозицията всеки е готов", каза още Радан Кънев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама