Миков: Управлението се провали в реформите, може да има предсрочни избори

13:06, 13 мар 16 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паянтовата конструкция на управляващата коалиция изпитва все по-сериозен натиск и затруднения, ерозията и нестабилността набират скорост. Управляващите се провалиха в най-важните обществени сфери, в които обещаха реформи и подобрения. Не са изключени предсрочни парламентарни избори. Това заяви председателят не БСП Михаил Миков в началото на заседанието на Националния съвет на партията.

Днес БСП ще обсъдят промени в правилата за избор на лидер на партията. Очкава се до края на деня да стане ясно ще бъдат ли одобрени предложенията на членове на левицата изборът на председател да става след публични изслушвания. Очаква се да бъде решено и дали ще има равен достъп на кандидат-председателите до медиите, финансирани от БСП. В Левицата ще решават и дали ще се запази нововъведението от избора на Михаил Миков за председател през юли 2014 г. - да се гласува в тъмни стаички.

В началото на пленума на партията Михаил Миков заяви, че в мнозинството се развиват процеси на политическа нестабилност, а управляващата конструкция не се гради на политически принципи и не представлява нищо повече от сделка за разпределение на порции власт.

„Започнало като невидим резултат на управлението, днес това става все по-видимо и осезаемо за всички. Решенията на разнородната дясна коалиция са проекция на неполитически интереси и се реализират не с политическа подкрепа, а с помощта на аритметиката. Събирането на гласове с всякакви средства и по неполитически начин, а не консолидирането около политики, дава възможност на управляващите да продължат консумацията на властта”, подчерта Миков и припомни примерите с „историческия компромис” за 16-милиардния заем и избора на нов просветен министър.

Според лидера на социалистите усещането за нестабилност в управлението се подсилва от лошата политическа кондиция на отделни участници в него. „Реформаторският блок практически не съществува като единно политическо образование. В Патриотичния фронт зрее разделение между коалиционните партньори НФСБ и ВМРО. АБВ все повече разколебават привържениците на тезата, че са социален коректив. С редица свои действия и гласувания те сами се определят като част от дясното, което намалява подкрепата за тях”, категоричен бе Миков.

Спирането на обществени поръчки показва, че парите не достигат

По думите му спирането на обществени поръчки показва, че парите не достигат, а финансовата нестабилност силно разколебава конструкцията на управлението, подчерта лидерът на левицата, като отбеляза слабата усвояемост на европейските фондове.

„Зад рязането на лентички от премиера се крие и откриване на нов обект, и прибавянето на нова тежест за слабата българска икономика и финансово нестабилните ни общини”, каза Михаил Миков и добави, че много от общините имат дългове, които не могат да обслужват, а общият размер на общинския дълг в края на 2015 г. е достигнал близо 1,3 млрд. лв.

Правителството се провали в гръмко заявените реформи

„Наблюдаваме провал в здравната политика. Моделът на днешното здравеопазване беше заченат през 1999 г. от правителството на Костов. Оттогава насам българите намаляха с близо 2 млн., а бюджетът за здравеопазване нарасна до 4 млрд. лв. Качеството на здравните услуги се влоши и все по-малко българи имат достъп до тях”, посочи лидерът на лявата опозиция. Той добави и скандалното поведение на здравния министър Москов и кабинета „Борисов 2”, скандалите с турските ваксините, въвеждането на система с пръстови отпечатъци, опитите да се разпродават имоти на болниците.

„Тежко е положението и на държавните и общински болници – дълговете им са нараснали прекомерно, което застрашава възможността да изпълняват функциите си. Затова до две седмици ще внесем законодателни предложения, с които да преобразуваме сегашните болници от търговски дружества в държавни и общински болници със специален статут”, разкри лидерът на социалистите и добави, че вотът на недоверие, който БСП инициира, не е успял „чисто аритметически“.

Миков подчерта, че „оттук насетне въпросът за оставката на здравния министър стои с още по-голяма сила”.

Образователната реформа усили неравенствата и създаде хаос

Лидерът на левицата обобщи, че политиката на управляващите е създала хаос и в образователната сфера, засегнала е чувството на национална гордост, и е изкара хиляди българи на улицата.

„Как българчетата, поставени в неравните условия на субсидирани и все по-богати частни училища, и на все по-бедни и непривлекателни държавни и общински училища ще имат възможност да получат образованието, което да даде перспектива за развитието им в България? Как при наличието на най-различни учебници и учебни програми и планове българчетата ще развият онова хомогенно отношение към държава и народ, което е превело България през векове на робство?", попита Миков.

“Данъчната политика на управляващите е провал, а антисоциалната политика, на която бяха подложени българите в годините на прехода и която взе връх в последните години, доведе до сериозни проблеми в демографското развитие на България”, заяви още Миков.

Той припомни предложенията на БСП за въвеждане на намалена ставка на ДДС за бебешките храни и стоки, както и за някои социални дейности. По думите му това е средство за осигуряване на минимално ниво на сигурност за бедните в отглеждането на техните деца и за стимулиране на раждаемостта.

"Обмисляме и предложение за намаление на ДДС за лекарствата с цел по-достъпно лечение за стотици хиляди хора, също стъпка в борбата с демографската катастрофа”, подчерта още лидерът на БСП.

Михаил Миков коментира и писмото, което по-рано премиерът Бойко Борисов изпрати до председателя на Европейския съвет Доналд Туск срещу искането на Турция за отпадане на визите за турките граждани, които пътуват в Европа.

„Темите и искането в писмото от премиера Борисов до Доналд Туск ние ги поставяме от няколко месеца – и тук, и в Брюксел. Смятаме, че тази стъпка в правилната посока заслужава подкрепа, но тя трябваше да бъде направена отдавна. България трябва да бъде защитена като равноправен участник в решенията за бежанците в ЕС, още повече, че страната ни охранява 1300-километрова външна европейска граница за своя сметка, за сметка на българските данъкоплатци”, категоричен бе лидерът на социалистите.

Той добави, че „много въпроси се поставят във връзка с обсъжданията в Брюксел, но няма ясен отговор от управляващите – какъв ще е приносът на България за 6-те млрд. евро, които ще получи Турция, не е ли по-правилно да се инвестират пари и директно в засегнатите от сирийския конфликт територии, за да се спре притокът на бежанци". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама