Повече от половината стари сгради по ул."Иван Вазов" в Пловдив са в окаян вид (снимки)

13:27, 13 мар 16 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само една на три сгради по ул. "Иван Вазов" е с ремонтирана фасада и добър вид, установи проверка на Пловдив Topnovini.bg. Улицата е една от емблематичните за Града под тепетата. С годините тя се е наложила като едно от най-популярните места за търговия в Пловдив, но наемателите на магазини така или иначе нито са задължени, нито правят нещо, за да спрат разрухата. И тя бавно, но сигурно превзема района.

Старинната архитектура на повечето сгради не е поддържана. Причините са много, но основните са липса на пари и воля от страна на собствениците. Някои имоти пустеят и заради това, че многобройните наследници не могат да си ги поделят. С години се водят съдебни дела, а през това време ценната архитектура е подложена на тотално унищожение.

Именно в този район се намират и монументалните здания на Тютюневия град, който разбуни духовете през последните дни със скандалното разрушаване на част от тютюневия склад на ул. "Одрин" 8. Достолепните някога здания отдавна са изгубили някогашния си внушителен облик. Миризмата на тютюн, така характерна в миналото за този район, се усеща все по-слабо, отстъпвайки пред влагата и наслояваните с години боклуци в пустеещите имоти. Ръждясали катинари и груби огради пазят вече частната собственост, единици са зданията, които се стопанисват в приличен вид.

Собствениците на спряганите за доста апетитни имоти са оставили времето да вземе своето и повечето фасади са в окаяно състояние. Стройни фиданки издигат снага от покриви и козирки. Падаща мазилка и застрашително надвиснали балкони и улуци крият опасност за живота и здравето на преминаващите хора. Рядко има табели, предупреждаващи, че сградите са опасни.

Един от складовете в най-окаяно състояние е на кръстовището на ул. "Авксентий Велешки" и бул. "Христо Ботев". Покривът е отдавна рухнал и стърчат само руини на стени. Офисите и магазините, които се помещават от едната му страна, са се "обезопасили" с найлонова мрежа. Остава надеждата, че стените ще се крепят и няма някой ден да предизвикат нещастие.

Все пак има и няколко склада, които са ремонтирани и представляват един добър пример за стопанисване на културен паметник. Те се използват като офис центрове и фирмени помещения, а контрастът между тях и останалите като че ли още повече засилва усещането за повместната разруха.

Загрижена за съдбата на Тютюневия град, обществеността в Пловдив инициира обсъждания и дебати, но докато се спори и говори, сградите безвъзвратно си отиват. Много хора искат диалог със собствениците, за да се спре запустяването на централната градска част, но постигането на консенсусно решение поне за момента се оказва кауза пердута.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама