Община Русе ще приеме Програма за закрила на детето за 2016 г.

13:49, 13 мар 16 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Общински съвет - Русе е постъпил за разглеждане текст на общинска Програма за закрила на детето за 2016 г. Това става ясно от докладна записка, внесена в местния парламент от името на кметската администрация. 

Програмата, разработена от  общинска администрация, следва рамката и основните приоритети на Националната програма за закрила на детето. Съобразена е с Общинската стратегия за развитие на социалните услуги и с останалите общински проекти и програми, насочени към подобряване политиките за детето в общината. Следвайки Националната програма за закрила на детето, Общинската програма за закрила на детето за 2016 г. обхваща осем приоритетни области, като отговорност по изпълнение на програмата имат следните институции: Община Русе, РИО, ДСП, ОД на МВР, НПО, РЗИ, МКБППМН, МБАЛ - Русе АД, ЦПЗ, Общински младежки дом, Общински детски център за култура и изкуство.

Основните цели, които се поставят в Програмата, са: намаляване на детската бедност и създаване на условия за социално включване на децата; подобряване здравето на децата; осигуряване правото на детето на живот и развитие в сигурна и безопасна среда; осигуряване на равен достъп до качествена предучилищна подготовка и училищно образование; адекватни правораздавателни практики; повишаване ефективността на мерките за защита на децата от насилие, злоупотреба и други форми на експлоатация; акцент върху спорт, култура и дейности за свободното време. 

Основните институции, отговорни за изпълнението на общинската програма, са Община Русе, Дирекция „Социално подпомагане”, Регионална здравна инспекция, Регионален инспекторат по образованието към МОН, ОД на МВР – Русе, неправителствени организации. Мониторингът по изпълнение на дейностите ще се осъществява на вътрешно ниво – от общинската Комисията за детето, и на външно – от Инспектората на Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето.

Програмата е била обсъдена и допълнена на заседание на общинската Комисия за детето на 29.02.2016 г. В Община Русе е постъпило предложение от директора на Дирекция „Социално подпомагане” – Русе, за приемане на общинската Програма за закрила на детето от ОбС – Русе, съгласно чл. 21, ал. 1, т. 1 от Закона за закрила на детето и чл. 3 ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето.

Предложението ще бъде разгледано в постоянните общински комисии на Общински съвет - Русе и ще бъде гласувано на редовното заседание на местния парламент на 24 март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама