Финес и красота са думите, които обрисуват матинето на Аглика Генова и Любен Димитров

13:57, 13 мар 16 / Култура 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Финес и красота са думите, които обрисуват матинето на Аглика Генова и Любен Димитров. Те изнесоха концерт на два рояла днес от 11.00 часа в зала Филхармония, в рамките на Международния фестивал Мартенски музикални дни.

Програмата включваше творби на Сергей Рахманинов – в първата част беше изпълнена сюита за две пиана, опус 5 №1. Пред всяка от четирите части на произведението композиторът е поставил кратък поетичен епиграф от различни автори, върху чийто текст създава импресионистични картини.

Строфите от стихове на Михаил Лермонтов, Джордж Байрон, Фьодор Тютчев и Алексей Хомяков бяха прочетени от талантливия актьор от русенската драматична трупа Ивайло Ненов.

Във втората част на концерта Аглика Генова и Любен Димитров изпълниха Сюита за две пиана, опус 171 №2, написана от Рахманинов след продължителна творческа криза. В края ѝ публиката ги възнагради със заслужени аплодисменти, а те благодариха с бис – произведение за 4 ръце.

Програмата и по-точно първата й част – с участието на актьор, първоначално е била замислена за фестивал в Белгия, в който Генова и Димитров са участвали непосредствено преди да пристигнат в Русе. Там обаче не е имало възможност тя да бъде изнесена и това се случва за пръв път на Мартенски музикални дни в Русе.

Наскоро клавирното дуо отбеляза 20 години от основаването си, което беше отразено във водещите музикални издания в света. През 2014 г. те получиха златна значка „Русе“ от кмета Пламен Стоилов.

Аглика Генова е родена в Пловдив, а Любен Димитров в Русе. И двамата започват да учат пиано на 5-годишна възраст, на 9 са първите им публични изяви като солисти с оркестър. Следват множество награди и бляскава концертна кариера на най-престижните сцени, с най-добрите оркестри и диригенти.

През 2002 г. те участват в концерт за откриването на зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити, САЩ и на Световното пълвенство по волейбол в Триест, Италия, през 2010 г.

Дуото се радва на успешната кариера на един от най-търсените клавирни ансамбли, през последните години, в които клавирните дуа се радват на разцвет. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама