На 87 години Станка Василева не слиза от колата, кара със златен талон

14:19, 13 мар 16 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Станка Василева е на 87 години и е пример за жена с гориво в кръвта. Вече 60 години тя е шофьор и няма нито едно нарушение, за което има златен талон.

На Осми март баба Станка се включи в атрактивното дамско рали с автомобила си "Опел Корса" и спечели сърцата на публика и участници. Заслужи отличието за атрактивен състезател. За ралито, се върнала от дълъг път. Уж само, за да го види, но не се сдържала и решила да участва. Притеснявала се, че не се е записала. Докато питала при кого да се запише, се оказало, че там има неин стар познайник, който я стимулирал „Хайде, мачкай ги”. „Зная,  вече не мога да ги мачкам, защото участват млади момичета, състезават се с големи, хубави коли. Аз няма да им се дам, но колата ми е 20-годишна. Ако съм жива и здрава догодина, задължително ще си купя нова кола. Специално за ралито”, споделя Станка. Още не е решила каква иска да е новата кола. От седемте коли, които е имала досега, най-много харесва полски Фиат. Едва три месеца след като я купила през 1978 година обаче колата се подпалила и изгоряла.

Станка е родена в село Загорци, а след като се омъжила семейството заживяло в Добрич. Има две деца – син и дъщеря, четири внучки и шестима правнуци.

Кара от 60 години и никога не си е вземала „отпуск” от шофирането. За себе си казва, че е болна по шофирането. Работата й също изисквала да е много часове по пътищата. Работила е като касиер на супермаркет в Албена. След това обаче започнала работа в областта на земеделието. Първоначално в кооперация. Имала частна фирма за изкупуване на всякаква земеделска продукция. След това била и частен стопанин, заедно с бизнес партньор.

Работила до 19 април 2014 г., когато починал съпругът й. След кончината му се отчаяла. Още на следващия ден продала къщата на село. „Много ми беше тежко. Рядко има мъже като моя”, споделя баба Станка. Преживяла  тежко загубата на половинката си. „Живяхме много добре, но сега останах самичка”, въздъхва тя.

Въпреки дългогодишния си стаж като шофьор, няма нито едно нарушение на пътя. Преди година изтекъл срокът на шофьорската й книжка. Не очаквала да я подновят, но все пак решила да пробва. Отишла при началника на КАТ, който радушно я приел. След като му обяснила причината да го посети, той поискал служителите му да проверят какви наказания има. Когато се оказало, че няма нито едно наказание за всичките години, откакто е шофьор, не само й дали шофьорска книжка със срок от десет години, но и златен талон, разказва Станка.

Децата й още преди да завършат училище, изкарали шофьорския курс. Четирите й внучки също са шофьорки. „Също като мен от колите не слизат”, споделя Станка.

Оказва се, че Станка Василева има и други участия в състезания. Има над 110 награди. През 1976 г. е участвала в първото Осмомартенско рали в Добрич и тогава спечелила златен медал, който й бил изпратен от кабинета на тогавашния държавен ръководител Тодор Живков. Една от наградите била почивка в Унгария. Но, и там имало рали и Станка решила да се прояви – спечелила второто място. На състезание в Румъния станала първа.

Казва, че за нея шофирането е като наркотик. Готова е да сподели с младите шофьори тънкостите за карането, които е научила през тези шест десетилетия. „Трябва много да се внимава. Ако искат да станат добри шофьори, когато карат, трябва да е така, че хората да ги виждат и те да виждат хората. Това значи да внимаваш много, защото колата е душманин, машина. Някои карат без мозъци, не мислят. Но, така не може, това е кола, трябва да се внимава”, категорична е Станка.

Иска винаги колата да е пред погледа й. Когато влязла в болница за операция, я паркирала току пред прозореца на болничната стая, за да я гледа отвътре. Когато си е у дома, колата пак е паркирана пред вратата на блока, за да я вижда. Споделя, че не слиза от колата. Често с приятелки отиват до местността Дъбовете, хапват питка, пият безалкохолно и по цял ден си говорят за миналото.

Любител е на високите скорости, но много рядко си ги позволява. Веднъж опитала да стигне 140-150 км/ч., но решила, че не си струва. Понякога качва до 120 км/ч., но дотам.

С гордост споделя, че е карала и мотор. Дори преди седмица демонстрирала, че може да кара 350-кубиков мотор след като зевзеците на село я подкачали да им покаже, че може да подкара тежката машина. Тогава Станка направила обиколка на селото. Млад мъж решил и той да се покаже, но на втория метър паднал.

Смята, че жените са по-добри шофьори, защото мъжете пият, карат, не се съобразяват. На шофьорите на пътя пожелава да са живи и здрави. Да внимават повече, да се съобразяват с това, че по пътя минават деца, възрастни хора и хора с увреждания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама