Употреба на ъглошлайф е причинила пожара в Авиомузея

14:27, 13 мар 16 25 225 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По време на разследване под ръководството на Военноокръжна прокуратура Пловдив става ясно, че причина за пожара в халето към Авиомузея в Крумово е работа с ъглошлайф сред леснозапалими материали, съобщават от прокуратурата.

Както Пловдив Topnovini.bg по-рано писа напълно унищожени са пет самолетни експоната. Унищожени са два оригинални самолета - модел Поликарпов - ПО 2 (руско производство ) и модел ЛАЗ-7 (българско производство ) и 3 макета/реплики на самолетите българско производство Капрони -КД1, ДАР 1 и Албатрос-2.

От събраните до момента доказателства е установено, че пожарът е възникнал около 11.00 часа на 12.03.2016 г. в хале към Авиомузея, където се съхранявали и реставрирани музейните експонати. Същите били подготвяни за изложение по случай празника на авиацията на 12 април 2016 г. По това време в халето започнал да извършва реставраторски дейности 75 годишния реставратор към музея.

Въпреки, че в халето е имало леснозапалими материали (лакове, бои, дърво и плат, от които били изградени различни части от музейните експонати) и били въведени специални изисквания за безопасност, реставраторът започнал работа с ъглошлайф, за да отреже метална планка, която смятал да монтира на макета на самолета ДАР 1. При работата с ъглошлайф, искри попаднали върху крилото на самолета и то се запалило. Мъжът опитал да потуши пожара, включително и с пожарогасител, но не успял. Пламъците бързо се разпространили и обхванали всички 5 самолета, които били напълно унищожени от огъня. От пламъците е пострадал и реставраторът, който получил изгаряния по дясната ръка.

След потушаването на пожара е извършен оглед от военни разследващи органи. Разпитани са свидетели. Назначена е експертиза.

В понеделник разследването, за запалване на имущество по непредпазливост, ще се възложи на военни следователи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама