Изборен тест за Меркел в три германски провинции

15:21, 13 мар 16 / Свят 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германският канцлер Ангела Меркел и нейната консервативна партия Християндемократически съюз (ХДС)е изправена пред трудно изпитание в неделя на изборите за местен парламент в три ключови германски провинции. Те са смятани за важен тест за това как Меркел се справя с мигрантския въпрос, след като около един милион пришълци влязоха в страната през миналата година, отбелязва ДПА.

Около 13 милиона души имат право на глас във вота в Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт.

Според последни допитвания, публикувани в навечерието на изборите, Християндемократическият съюз ще загуби статута си на най-голяма партия в някогашния си „бастион”, ключовата провинция Баден-Вюртемберг и ще получи 29 процента - голям спад от резултата 39 на сто на партията на изборите през март 2011 г.. Според проучване на "Инса", Зелените за пръв път ще бъдат най-голямата партия в германски парламент с изборен резултат от 35 на сто.

В Райнланд-Пфалц се очертава партията на Меркел да бъде победена с незначителна преднина от своя коалиционен партньор във федералното правителство - Германската социалдемократическа партия. Двете партии ще получат съответно 35 и 36 процента, сочат допитванията в навечерието на вота.

В източната провинция Саксония-Анхалт партията на Меркел ще получи 32 процента от гласовете и вероятно ще остане най-силната политическа сила в тази провинция. Но антиимигрантската партия Алтернатива за Германия се очертава да получи 18-19 процента, което ще бъде най-доброто й представяне в провинциални избори.Тя вероятно ще изпревари коалиционния партньор на Меркел - социалдемократите. Това е голям удар за левицата, която се подготвя за големи загуби на изборите днес, отбелязва "Ройтерс".

Анкетите сочат, че избирателите се отдръпват от Меркел заради нейната либерална политика към бежанците, при което дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" (АГ) се облагодетелства от масовия приток на бежанци в страната. В резултат тази партия вероятно ще влезе за пръв път в три провинциални парламента, пише ДПА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама