Шефът на Сатирата ще оглави журито на Унгарския конкурс в Шумен

15:43, 13 мар 16 / Култура 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на Сатиричния театър проф. Здравко Митков ще бъде председател на журито, което ще преценява рецитаторското майсторство на участниците в 25-ия Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, съобщиха от отдел „Култура” на община Шумен.  Тазгодишното юбилейно издание на конкурса ще се проведе от 22 до 24 април.

Актьорите Веселин Мезеклиев и Петър Калчев, които пък са и носители на Голямата награда от конкурса в негови предишни издания са останалите членове на журито.

Атрактивният конкурс вече четвърт век е част от културния календар на Шумен и се провежда на всеки 2 години под патронажа на Унгарския културен институт. Участниците –ученици, студенти, артисти и непрофесионалисти изпълняват по свой избор произведения от унгарската и българската поезия, проза и драматургия.

Тази година акцентът е върху творчеството на унгарския поет Ласло Наги по повод честването на 90-годишнината от рождението му. Препоръчително е и изпълнението на стихове от Иван Пейчев, свързано с отбелязването на 100 години от рождението на поета.

За първи път ще се дава Специална награда на кмета на община Шумен от 1000 лв. за изпълнение на композиция по стихове на Иван Пейчев и Ласло Наги. 

Голямата награда „Владимир Трандафилов” е 1500 лв. и се осигурява от Министерството на културата за изключително художествено изпълнение.

Общият награден фонд тази година е по-голям – призовете са от 80 до 700 лв. в различните категории участници. Специални награди са осигурени от Унгарския културен институт- едноседмична екскурзия в Унгария, от посланика на Унгария, от община Дебрецен, Съюза на артистите в България, ще се връчва и Специална награда „Иван Поповски” от 600 лв. за изключително художествено изпълнение на студент от ВУЗ по изкуствата. 

Заявки за участие в конкурса се приемат до 12 април, очаква се интересът да е по-голям, съобщиха организаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама