След хаос и прегласуване, ДСБ прие нов устав

16:12, 13 мар 16 / Политика 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След хаос и прегласуване, местните структури на ДСБ одобриха изцяло нов устав по време на XIV Национално събрание на партията, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Целта на новия устав е да даде възможност на партията да води процеса по създаване на нов десен проект. Идеята е формацията да се отвори повече към гражданското общество, предвижда се и промяна във функционирането, включително и при взимането на решения.

Ще бъде създаден граждански съвет към Националното съвещание, както и бизнес съвет, които ще могат да участват в решенията на партията. В партийното управление ще има нов орган, в който ще влизат членовете на Националното съвещание, депутатите, както и областните координатори.

За София Topnovini.bg Атанас Атанасов обясни, че са общо 3 ключовите промени в новия устав. Той подчерта, че правомощията на председателя на партията не са променяни.

"Първото е, че създаваме областно ниво на ръководството. Досега по стария устав, структурата на партията беше хоризонтална - само общински организации и нямахме областно ръководство. На парламентарните избори установихме, че това ни е голям дефект, защото областите са съответните избирателни райони", уточни Атанасов.

Второ, нещо е, че дават възможност да се създават организации извън общинските т.е. под формата на клубове. "В зависимост от професионалните интереси, хора могат да се сдружават и да станат членове на партията", поясни Атанасов.

Третата промяна е, че се създава изълнителен съвет като орган на ръководство на партията, в който влиза и гражданският. 

Запитан защо им е бил нужен изцяло нов устав, той отговори, че се наложило да преработят цели глави и структури. Затова установили, че евентуалната промяна на действащия устав, ще засегне голяма част от него. 

По време на обсъждането на новия устав местните структури се разделиха, като едни поискаха отлагането на гласуването с 6 месеца, а други бяха категорични, че не бива да се отлага. Лидерът на ДСБ Радан Кънев подчерта, че би приел, ако уставът не бъде подкрепен, но не и да бъде отложен. 

"Нямаме задължение по закон да четем целия устав. Променяли сме из основа устава. Всяка промяна поражда трудности и дискомфорт, рискове. Не може тези, които настояват за промяна и твърдят, че са политически уникални, да не са готови да обсъждат и гласуват въпроса за собствената си промяна. Без всякаква драма ще приема резултат, при който събранието отхвърля проекта за устав. Няма да приема да бягаме от този въпрос и да отлагаме", категоричен бе Кънев. 

Председателят на софийската организация на ДСБ Вили Лилков посочи, че подкрепят категорично устава. "Включихме се активно по допълнението му. Създаваме партия на ценностите, за българските граждани. Важно е да заявим, че ДСБ започва нов политически проект, който да обедини всички в един антикорупционен проект", допълни Лилков. 

Местните структури на ДСБ се разделиха и по друг въпрос - излизането на партията от Реформаторския блок. Имаше изказвания, че държавата е тотално абдикирала и призиви за замисляне за това дали си струва да продължат РБ. 

Имаше твърдения, че с такива приятели на тях врагове не им трябват. Чуха се изказвания, че Борисов е селянин и че е по-добре демонтирането на паметника на Съветската армия, отколкото ДБГ и СДС да напуснат Реформаторския блок.

От софийската структура на ДСБ се обърнаха към Радан Кънев с думите:

"Радане, ти получаваш мандат от мен за напускане на РБ. До 9 декемвери миналата година участвахме в управлението като правихме компромиси със собствените си виждания. Правихме го в името на реформата в конституцията, тя обаче беше бламирана. Решението за излизане от РБ утре ще бъде фатално късно. Трябва да дадем сигнал като поканим БЗНС и НПСД за включване в нашия проект. Решенията в ДБГ ги взима Даниел Вълчев". 

Атанасов заяви, че трябва да се гласува уставът и точката не може да бъде отложена. При гласуването обаче настъпи хаос, след като гласувалите бяха със 100 повече от регистриралите се. Заради това Атанасов поиска прегласуване. Оказа се, че 718 делегати имат право на глас. От тях "за" гласуваха 558, "против" 123, а 37 се въздържаха. Две трети от гласувалите са необходими за промяна на устава. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама