Жива верига затвори "Тодор Каблешков", искат улици в "Манастирски ливади"

16:16, 13 мар 16 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жителите на столичния квартал „Манастирски ливади" направиха жива верига и блокираха бул. „Тодор Каблешков” тази сутрин. Десетки излезнаха на пътя и спряха движението на автомобилите на кръстовището на "Тодор Каблешков" и ул. „Боянски водопад”. Родители бяха довели и децата си. В протеста се включиха не само живеещи в квартала, но и работещите в околността.

Хората искане незабавно да бъде организирано и проведено обществено обсъждане на Подробен устройствен план на кваратала. Проблемът е, че улиците в "Манастирски ливади" са само няколко, а голяма част от тях не са и асфалтирани. Хората разказват, че липсата на улици не позволява и узаконяването на голяма част от жилищните сгради там. За това и някои от блоковете вече години наред не могат да вземат акт 16 и да бъдат пуснати в екплоатация.

За това жителите на "Манастирски ливади" настояват за изготвяне и приемане на нов устройствен план. Другото им искане е до приемането на плана да бъде наложен и мораториум върху новото строителство в квартала с изключение на улици, пешеходни пространства, подземна инфраструктура и комуникации. В Столична община има внесена и подписка с 1000 подписа в подкрепа на искането още през декември. 

„Възмутени сме от пасивността, неадекватността и мудността, които Столична община демонстрира по отношение на разрешаване на проблемите със застрояването на кварталите „Манастирски ливади-Изток“ и „Манастирски ливади-Запад“. Проблеми, за които се говори още от края на строителния бум през 2009 г.", отбелязаха протестиращите.

Хората се възмущават, че въпреки множеството сигнали и жалби, подадени до момента, както до Столична община, така и до община „Триадица", повече от три месеца няма решение по нито едно от основните искания.

„От декември досега три пъти бяха отлагани сроковете за отварянето на пътеката, по която стигахме бързо и безопасно до бул. „Каблешков". В същото време общината не предприе никакви мерки за осигуряване на някакъв друг, алтернативен и безопасен пешеходен маршрут, нито пък за обезопасяване на улиците, които сме принудени да „споделяме" с автомобилния трафик в квартала и тежката строителна техника и които нямат изградени тротоари", разказват живеещите и работещите в квартала.

В четвъртък предстои среща на представители на инициативния комитет с кмета на район "Триадица" Николай Терзиев и районния главен архитект Иван Шишков. Хората се заканиха, че ако няма решение на проблема са готови да блокират и други столични кръстовища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама