Румънският национален симфоничен оркестър ще представи в Русе своя млад талант

16:40, 13 мар 16 / Култура 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази вечер в програмата на Мартенски музикални дни участие ще вземе Румънският национален симфоничен оркестър, който ще представи произведения с румънски отенък от Трансилвания и Влахия. Солист ще бъде младата надежда на румънската класическа музика Андрей Йоница. 

На пресконференция днес бяха представени част от оркестъра, който може да се похвали със завидна младост - диригентът Кристиян Мандял заяви, че по-голяма част от музикантите са на възраст между 19 и 30 години. Особен интерес имаше към младата надежда Андрей Йоница - носител на първа награда от конкурса "Чайковски" в Москва през 2015 г. Това ще е и негов дебют пред българска публика.

Самият симфоничен оркестър е вече познат на русенци, като това ще е поредното им участие в международния фестивал Мартенски музикални дни. Тази година те ще представят "Три румънски танца" от Т. Рогалски, Рококо вариации от П. Чайковски, "Смъртта на Изолда" от Рихард Вагнер  и  сюита "Кавалерът на розата"  от Рихард Щраус.

През последните години Румънският национален симфоничен оркестър, начело с диригента Кристиян Мандял, играят голяма роля в популяризирането на класическата музика както в Румъния, така и в много държави по света. Проектът е стартирал преди около 7 години, и непрекъснато набира популярност, но всичко това е плод на усилен труд, коментира още Мандял. 

Концертът на Румънският национален симфоничен оркестър ще започне в неделната вечер от 19:00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама