Общинска стратегия за развитие на социалните услуги в периода 2016-2020 г. разглеждат в Русе

17:31, 13 мар 16 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Общински съвет - Русе е постъпило предложение за приемане на Общинска стратегия за развитие на социалните услуги в Община Русе (2016-2020), в изпълнение на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Русе (2016-2020). Това става ясно от докладна записка, постъпила в местния парламент от името на зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Григоров. 

Наред с това ще бъде разгледан и Анализ на потребностите от социални услуги на общинско ниво, в изпълнение на Общинска стратегия за развитие на социалните услуги –  Община Русе (2010-2015) и Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Русе (2010-2015). Анализът съдържа изходни данни за Община Русе за планиране и разработване на Общинска стратегия за развитие на социалните услуги в Община Русе 2016-2020 г. и включва информация свързана с демографски и икономически характеристики, пазар на труда, здравеопазване, образование, младежки дейности, културна и социална среда, рискови групи и потребности.

Общинската стратегия обхваща 5-годишен период и включва: анализ на потребностите от социални услуги на общинско равнище; описание на предизвикателствата, стратегическите цели и необходимите дейности в областта на социалните услуги; вид и брой на социалните услуги, предоставяни в специализирани институции, които се планира да бъдат закрити; ресурсно обезпечаване; резултати и индикатори за изпълнение; механизъм за участие на гражданското общество, доставчиците на социални услуги и самите потребители в дейностите по стратегията; механизъм за периодичен преглед и за актуализиране на стратегията; отговорни за изпълнението, координацията и контрола органи.

Общинското планиране има за цел да очертае насоките за създаване на мрежа от социални услуги, която отговаря на нуждите на рисковите групи и е ефективна в своето действие от управленска и икономическа гледна точка, се посочва в предложението. Стратегията задава както общинска рамка, така и параметрите на социалните услуги във всяка от общините на територията на област Русе. Тази стратегия изразява желанието за създаване на условия за пълноценна реализация чрез грижа и подкрепа за местните общности, групи, индивиди в риск.

Планира се запазване на съществуващата мрежа от социални услуги в общността за деца и възрастни. Социалните услуги за деца ще продължат да се предоставят като държавно делегирана дейност разпределени в пет дневни центрове за деца и младежи с увреждания, два от които предоставят седмична грижа. Работи един център за социална рехабилитация и интеграция за деца с психични разстройства, два центъра за обществена подкрепа и два центъра за работа с деца на улицата.

Резидентни услуги за възрастни се предоставят в наблюдавано жилище и три центъра за настаняване от семеен тип за лица с психични разстроиства и/или деменция, пет защитени жилища – две за лица с психични заболявания и три за лица с умствени изостаналост, както и в приют за бездомни лица и кризисен център за лица пострадали от насилие, трафик или други форма на експлоатация. 

Предложението ще бъде разгледано в постоянните общински комисии на Общински съвет - Русе и ще бъде гласувано на редовното заседание на местния парламент на 24 март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама