Дипломирани инженери очакват заплата над 1000 лв.

18:11, 13 мар 16 25 1500 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Според проучване на студентския съвет на Техническия университет - Пловдив, очакванията на завършващите инженери са за стартова заплата над 1000 лева, защото най-често, освен инженерни знания, от тях се изискват и мениджърски умения, съобщават от вуза.

Триста дипломирани инженери от филиала на Техническия университет в Пловдив поеха към реалната икономика. 117 студенти от шест специалности - Машиностроене и уредостроене, Машиностроителна техника и технологии, Транспортна техника и технологии, Авиационна техника и технологии, Индустриален мениджмънт и Полиграфия получиха своите дипломи този уикенд. Още 182 инженери от факултета “Електроника и автоматика” очакват своите дипломи на 18 март.

Според доцент д-р Пепо Йорданов - декан на факултета “Машиностроене и уредостроене”, инженерният випуск 2015 е много добре подготвен за бъдещата си работа. Сред завършващите 82 бакалаври има петима отличници, четирима от които са отличени със златен медал на ТУ-София и един със сребърен. Сред 35-те дипломирани инженери-магистри също има петима отличници, двама от които получават и златен медал за резултатите от следването си. Четирима от завършващите магистратура вече са докторанти в Техническия университет - филиал Пловдив.

Средният успех на инженерите от випуск 2015 е много добър, което показва, че дипломантите са залягали здраво над учебните предмети по време на нелекото си следване. Приблизително половината от дипломантите са жени-инженери. Същото е и съотношението при медалистите на университета. Това е една много добра тенденция при нас в последните години, коментира доцент Пепо Йорданов. „Гордеем се с наша дипломантка - майка на 3 деца, която завърши с випуск 2015“ - заключи той.

Според директора на Техническия университет - филиал Пловдив професор д-р Въльо Николов 100% от инженерите - магистри и над 80% от инженерите-бакалаври вече имат сключени договори за работа в индустрията. "Обратната ни връзка с нашите студенти показва, че по-голямата част от тях остават да работят тук в региона на Пловдив", съобщи проф. Николов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама