Русенската публика извика 3 пъти на бис Румънския национален оркестър

23:05, 13 мар 16 / Култура 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенската публика извика 3 пъти на бис Румънския национален оркестър. Това се случи тази вечер след грандиозния концерт на няколкото десетки виртуозни музиканти, който те изнесоха в рамките на Международния фестивал Мартенски музикални дни.

Изпълнителите от северната ни съседка гостуват за втори пореден път на русенския фест и повториха успеха си от миналата година. Висока класа, отлична програма, уважение към публиката, отдаденост на музиката и раздаване на сцената, красота дори в тоалетите на жените в оркестъра, извикаха повторно възхитата на фестивалната публика, която буквално не пускаше изпълнителите да си тръгнат от сцената.

Концертът започна с Три румънски танца (1950 г.) от румънския композитор от полски произход Теодор Рогалски. Творецът, живял през първата половина на ХХ век, е възпитаник на Морис Равел по оркестрация. Той изследва румънския фолклор и го претворява в камерни и симфонични творби.

След това бяха изпълнени вариации на тема Рококо за виолончело от Чайковски. Солист беше младият талант Андрей Йоница, носител на множество награди от престижни музикални конкурси. Роденото през 1994 г. момче учи в Университета по изкуства в Берлин. През 2014 г. си партнира с Гидон Кремер и Кристиян Тецлаф на фестивала на Музикалната академия в Кронберг Камерната музика свързва света. През последните няколко години свири по сцените на Камерната зала на Берилнската филхармония, зала Херкулес в Мюнхен, Градското казино в Базел и Атенеума в Букурещ. Андрей Йоница е стипендиант на немската фондация Deutsche Stiftung Musicleben и свири на виолончело, изработено от Джовани Батиста Роджери от Бреша през 1671 г., предоставено му от неправителствената организаця.

През втората част на концерта бяха изпълнени Прелюд и Смъртта на Изолда из операта Тристан и Изолда (1858 г.) на Рихард Вагнер и сюита из операта Кавалерът на розата (1911 г.) от Рихард Щраус.

Румънският национален оркестър обединява най-ярките музиканти на страната и е признат за най-качествения там, като се радва и на международна известност – по признанието на международните критици е един от най-добрите в света. Той произлиза от Румънския младежки оркестър – артистичен и образователен проект от 2008 г. Участниците в него продължават кариерата си в Румънския национален симфоничен оркестър. Академичната програма им осигурява навлизане в тежкия оркестров репертоар чрез майсторски класове и концерти, а също и участия в създаването на ансамблова музика в съвместна работа с едни от най-високо ценените диригенти и солисти в света.

Огромният си успех и това, което е в момента, оркестърът дължи на диригента си със световна слава и кариера Кристиян Мандял. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама