Шумен ще е домакин на регионално състезание „Евроскола”

07:02, 15 мар 16 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионално състезание „Евроскола” ще се проведе в Шумен на 19 март в актовата зала на Педагогическия факултет на Шуменския университет.

Състезанието е организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България, със съдействието на Европа Директно-Шумен.

Ще участват ученици от средни училища от областите Добрич, Търговище и Шумен. Записани са 8 отбора от младежи на възраст 16-18 години. Отборите се състоят от 5-ма ученици, ръководени от един учител. Преподавателите не могат да участват в самото състезание и да се намесват в подготовката и представянето на учениците си по време на състезанието.

Въпросите в състезанието ще бъдат по теми, свързани със структура на Европарламента, основни политически групи, как се избират членовете на парламента, кои са българските евродепутати и др.

Всеки отбор изтегля тема, подготвя се и прави изложение на темата на български език, след което участник от отбора я представя на един от работните езици на Европейския парламент - английски, немски, френски. Следва размяна на въпроси и отговори с журито.

Журито оценява уменията по няколко критерия – познаване и интерпретация на фактите, умения за извеждане на теза, креативно мислене, умения за презентация и комуникация, умения за работа в екип, добро владеене на езика. Ръководител на журито ще бъде Теодор Стойчев- и.д. ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент в София.

Отборите, класирани на първите места, ще получат дати за участие за своите училища в програма „Евроскола“ в Страсбург през тази година. Победителите печелят участие не само за себе си, а за група до 24 участници и двама придружаващи преподаватели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама