Искат постоянен арест за пуснат под гаранция шофьор, убил пешеходец в Пазарджик

08:08, 15 мар 16 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Апелативният съд в Пловдив заседава днес по дело, образувано по протест на Окръжна прокуратура - Пазарджик, срещу определението на Пазарджишкия окръжен съд, с което е изменена мярката за неотклонение спрямо Иван Янакиев от "задържане под стража" в "парична гаранция" в размер на 3000 лв.

Срещу 27-годишния Янакиев е повдигнато обвинение по чл. 343, ал. 1 от НК, във връзка с чл. 20, ал. 2 от Закона за движение по пътищата, за това, че на 18 декември 2015 г. при управление на лек автомобил "Хамър"е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 70-годишния Никола Лазаров.

На 18 декември 2015 г. в 18.50 часа на ул. "Пловдивска" в Пазарджик обвиняемият е шофирал автомобил, марка "Хамър", с пазарджишка регистрация, блъснал е пешеходеца Никола Лазаров и е причинил смъртта му по непредпазливост.

По делото е установено, че избраната от Янакиев скорост на движение не е била съобразена с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие и именно това негово неправомерно поведение е причината за настъпилото ПТП, отнело човешки живот.

На 23 декември 2015 г. Окръжен съд - Пазарджик, по искане на прокуратурата е взел постоянна мярка "задържане под стража" спрямо Янакиев, което определение е потвърдено на 29 декември 2015 г. от Апелативен съд - Пловдив.

На 10 март 2016 г., по молба на адвокатите на обвиняемия и съобразявайки разпоредбата на чл. 63 ал. 4 от НПК (непозволяваща задържането под стража да продължи повече от 2 месеца при непредпазливо деяние), Окръжният съд в Пазарджик е изменил мярката за неотклонение на Янакиев от "задържане под стража" в "парична гаранция" в размер на 3000 лева.

На 11 март 2016 г. Окръжна прокуратура - Пазарджик, е внесла протест в Апелативен съд - Пловдив, срещу определението на Окръжен съд - Пазарджик.

Според мотивите, изложени от наблюдаващия прокурор, мярката за неотклонение "парична гаранция" за конкретното деяние е неправилна, защото от доказателствата по делото е видно, че обвиняемият Иван Янакиев е системен нарушител по Закона за движение по пътищата, има друго висящо наказателно производство в Районен съд - Пазарджик, за престъпление по чл. 343б ал. 3 от Наказателния кодекс (управление на МПС, след употреба на наркотични вещества), а обвинението по настоящото наказателно производство е за тежко престъпление със смъртен случай.

Освен това съществува реална опасност при изменение на мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "парична гаранция" или "подписка" Янакиев да извърши друго транспортно нарушение или да се укрие от органите на съдебната власт, и е опасен за участниците в движението и за пешеходците по пътя.

Според наблюдаващия прокурор е по-подходящо мярката за неотклонение на обвиняемият да се измени от "задържане под стража" в "домашен арест".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама