Музей на кукерите откриват в Турия

08:41, 15 мар 16 / Култура 25 594 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първият музей на кукерите у нас ще бъде открит в Турия, родното място на Чудомир, съобщиха от община Павел баня.

Музеят ще заработи на 22 март, когато в него ще се проведе конференция на тема :”Кукерите на община Павел баня и идеята за създаване на музей”.

С форума ще бъде дадено началото на Чудомировите празници и Фестивала на маскарадните игри  „Старци в Турия“, който се провежда ежегодно.

Музеят ще се помещава в къща, ремонтирана от Общината с помощта на европейски средства по Програма за развитие на селските райони. Тя е вече готова да приеме бъдещата музейна сбирка. За откриването ще бъде представена богата изложба със снимки на кукерските обичаи в населените места на Павел баня – от началото на миналия век до днес.  Предвижда се в постоянна музейната експозиция да бъдат събрани кукерски костюми и „дюзени“. За закупуването им ще бъдат предвидени около 15 хил. лв. от общинския бюджет. Кукерските костюми, хлопки и звънци, наричани от павелбанци „дюзени“ са много скъпи – един цялостен екип от маска, костюм, хлопки надхвърля 1000 лева.

От общината се надяват, че родолюбивите българи биха могли да дарят на бъдещия музей отделни автентични елементи от кукерски облекла. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама