ЕК гласува докладите за борба с корупцията в България и Румъния

09:50, 15 мар 16 / Свят 25 206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На днешното заседание на ЕК европейските министри ще гласуват заключения относно докладите са борба с корупцията и организираната престъпност в България и Румъния, съобщава БНР. Оценката за написаното в двата документа през януари присъства като точка в дневния ред на европейските министри, които заседават днес на Съвет по общи въпроси, и ще бъде гласувано без дебат.

Механизмъ е задължителен етап от Механизма за сътрудничество и проверка. Страната ни е представена от вицепремиера Меглена Кунева.

Оценките и проектозаключенията на 28-те страни-членки са съгласувани на ниво посланици още на 24 февруари, става ясно от работния документ, публикуван на страницата на Съвета.

Основният избор за България е, че усилията на институциите в борба с корупцията и съдебната реформа у нас продължават да са нерешителни. Проверяващите препоръчват външна помощ за София от европейски експерти.

В доклада за Румъния ЕК отбеляза "убедителни резултати", а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер намекна, че румънският мониторинг може да бъде прекратен преди българския.

Миналата година, въз основа на предишните доклади, правителстватата на държавите препоръчаха те да продължат за двете страни.

В сряда докладите за борбата с корупцията и организираната престъпност ще бъдат обсъдени и от евродепутатите в комисията по Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама