Бавят заплати на миньори в Перник

10:04, 15 мар 16 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Забавени заплати и нераздадени ваучери за храна доведоха до протест на миньори в мината в Перник. За януари ни дадоха половин заплата и това е, споделят миньори. А ваучери не са давани от три месеца. Работещите в мините се оплакват, че бавенето на заплатите им е практика.

„Всички сме колкото и смешно да звучи без зъби вече. Не можеш да си позволиш и един зъб да отидеш да направиш”, добавя работничка в мините.

„Недостиг на пари, такива са обясненията. Не може да ви се дадат парите и това е. Не са ги превели. Работим по 13 часа, а ни се водят 11 часа”, разказва потърпевша жена.

Ръководството на мината категорично отрече твърденията на работниците. Заплатите се плащат на две части – до 25-то число на текущия месец се плаща аванс, а втората част, която „хората знаят като заплата”, се плаща на 11-то число следващия месец, според ръководството. В петък най-късно ще бъдат дадени и други пари.

Част от миньорите твърдят, че на лична основа ръководството иска да ги уволни, защото си търсят правата. Трима души над 800 не може да е тенденция, отговориха от мината, като обясниха, че вчерашните 150 протестиращи „искали повече”, както и всички работници по света. Сигурна съм, че господин Ковачки не знае какво става, каза една от жените, които твърди, че отношението на ръководството е тенденциозно. Собственик на мините е Христо Ковачки.

Опитите на журналистите от Нова да разберат защо се бавят заплатите, удрят на камък. Шефът на сигурността решава ги задържа и да извика полиция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама