Теодосий Спасов с два концерта на "Дунавско братство" в Пловдив

10:04, 15 мар 16 / Култура 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Теодосий Спасов представя проекта "Дунавско братство" тази вечер от 21 часа в пловдивския клуб Bee Bop Cafe. Поради големия интерес ще има и още един концерт, с по-ранен час - от 19 часа, съобщиха от клуба.

Турнето "Дунавско братство" на Теодосий Спасов, организирано от Унгарския културен институт при Посолството на Унгария у нас, започна на 9 март от Габрово, премина през Велико Търново, Врна, Шумен, Сливен, Стара Загора и ще завърши утре в София. Началото е в 21 часа в клуб "Сопрано".

Съорганизатор на проекта е и "Божура Арт". Турнето се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Унгарски национален фонд Култура, Унгарска академия на изкуствата и Програма "Тамаш Че".

"Дунавско братство" е посветен на Националния празник на България - 3 март, и на Националния празник на Унгария - 15 март. Инициативата е и в чест на 135-ата годишнина от рождението на унгарския композитор Бела Барток - 25 март. В музикалната програма е включена модерна обработка на негова композиция.

"Проектът е породен от моята връзка с Унгарския културен институт "Балаши" у нас и моите връзки с музиканти от Унгария - разказваТеодосий Спасов за "Дунавско братство". - Работил съм и преди с Никола Паров, заедно сме свирили в България, Унгария и Ирландия. Гостувал е на "Аполония". Там се запознах и свирих с Михай. Вече във втори негов албум съм специален гост. Наскоро с триото, с което идва сега, завършихме втория албум и се надявам да го има по време на турнето."

Заедно с "кавалджията на света" ще свири още един българин - Пейо Пеев, на гъдулка и струнни инструменти. Гостите от Унгария са петима - Никола Паров - струнни инструменти, Михай Борбей - саксофон и духови инструменти, Миклош Лукач - цимбал, Андраш Деш - перкусии и ударни инструменти, и Агнеш Херцку - вокали.

"Всички от унгарската група са едни от най-активните музиканти на в сферата на фолклора и джаза, с голям международен авторитет - сподели Спасов. - Ще свирим наши пиеси, които се простират от фолклорни образци - унгарски и български, до съвременна европейска музика и джаз с много импровизационни моменти. Групата всеки път ще изненадва със своята оригиналност от осемте различни сцени, които ще посетим."

Обмисля се и турне в Унгария със същия репертоар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама