Конституционните съдии и техни "приятели" обсъждат отпадането на давността на престъпленията на комунизма

11:18, 15 мар 16 / Политика 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За първи път Конституционният съд (КС) покани 8 "приятели" да дадат мнението си по дело, което допусна за разглеждане. То е за измененията в Наказателния кодекс, с които отпадна давността за преследване на някои престъпления, извършени от функционери на предишния режим, съобщава "Правен свят".

"Приятелите" на КС по това дело са всички професори по наказателно право в България, изключение на председателя на съда проф. Борис Велчев. Така за отпадането на давността на престъпленията на комунизма правното си становище ще могат да дадат бившият член на КС и предишен председател на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, бившият главен прокурор проф. Никола Филчев, бившият вицепремиер проф. д-р Пламен Панайотов, проф. д- р Антон Гиргинов от Върховната касационна прокуратура, проф. д-р Момяна Гунева, проф. д-р Александър Стойнов, проф. д-р Румен Владимиров и проф. д-р Румен Марков.

Фигурата на аmicus curiae беше въведена с измененията в правилника на КС от февруари. В него беше записано, че съдът по своя преценка може да покани изтъкнати специалисти от науката и практиката да дадат писмено правно мнение по предмета на делото. Това става с определението за допускане на искането.

Според правилата "приятелите на съда" не получават възнаграждение, а дадените от тях мнения се обявяват на интернет сайта с тяхно съгласие. За разлика от останалите страни - институции, неправителствени, съсловни, синдикални и други организации, които дават становища по делата в КС, "приятелите" не са заинтересувани от предмета им.

Тъй като казусът, който беше допуснат за разглеждане миналата седмица е наказателноправен, КС е поканил специалистите в тази материя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама