Масовият убиец Брайвик влезе в съда с нацистки жест, съди Норвегия

12:00, 15 мар 16 / Свят 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Масовият убиец Андерс Брайвик отправи нацистки поздрав при пристигането си в съда, съобщи Би Би Си. Десният екстремист се изправя като обвинител срещу Министерството на правосъдието на Норвегия.

Появявайки се с обръсната глава и тъмен костюм, норвежецът, който беше осъден на 21 г. лишаване от свобода за двоен терористичен акт, при който загинаха 77 души, се обърна към медиите преди да отправи поздрав с дясната си ръка.

Брайвик заведе дело срещу държавата, че нарушава човешките му права. 37-годишният норвежец вини държавата, че е нарушила две точки на Европейската конвенция за защита на човешките права. Една от тях е тази, която гарантира да се уважава "личния и семейния живот" и правото на кореспонденция, другата е точката, която забранява "нехуманно и жестоко отношение при прилагане на наказанията".

Адвокатът на Брайвик изтъкна, че клиентът му бил силно стресиран от изолацията в затвора Скиен, който е на 100 км от столицата Осло.

Преди година убиецът кандидатства в университет и започна да учи дистанционно Политически науки. Той предприе тази стъпка, след като му беше напълно отказан достъп до интернет, с което властите се опитаха да предотвратят идеята му да създаде "терористична социална мрежа".

Делото ще се гледа от днес до петък в преоборудван гимнастически салон в затвора в Шиен, южно от Осло, където Брайвик излежава присъдата си. Решението на съда ще бъде обявено в близките седмици.

Андерш Брайвик излежава 21-годишна присъда за убийството на 77 души през 2011 г. Той уби 8 души с кола-бомба, избухнала в норвежката столица Осло, а след това собственоръчно разстреля 69 младежи на летен лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама