Община Шумен ще възстанови Летния театър, търси нов инвеститор за “Фабулис” (снимки)

12:55, 15 мар 16 25 800 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Летният театър в Шумен ще бъде възстановен. Сега няма такъв, разрушен е. Това каза днес кметът Любомир Христов по време на изнесен брифинг, на който на медиите бе показано състоянието на две от сградите общинска собственост – Летния театър и спортно-развлекателен комплекс “Фабулис”.

“Хората ме питата какво става с Летния театър. Не може да става нещо с нещо, което го няма”, каза кметът Христов.

Теренът, на който е Летният театър, е обрасъл с растителност, сградата му се руши. Това се видя днес по време на обиколката.

Кметското ръководство обаче заяви намерението си до 2018 година да възстанови Летния театър и той да може да се ползва от шуменци.

Театърът е включен в проектите, с които община Шумен ще кандидатства по Оперативна програма “Региони в растеж” и след като проектът бъде одобрен ще започне работа по изграждането на Летния театър.

Стана ясно, че няма готов проект за строеж, сега ще се прави нов. Имало е стар проект, който обаче е неработещ.

Има направени предварителни разчети и средствата, нужни за възстановяването на Летния театър, са около 1 млн. 600 хил. лв.

На първо време теренът около Летния театър ще бъде ограден, за да се обезопаси.

“Ще потърся съдействие от началника на Гарнизона в Шумен и заедно с общинските предприятия ще заградим района”, каза кметът Любомир Христов.

Той бе категоричен, че общината ще бъде инвеститор в тази сграда.

Общината обаче няма да дава пари за сградата на спротно-развлекателния комплекс “Фабулис”, а ще търси нов инвеститор, който да довърши сградата и тя да заработи.

“Подобен комплекс е нужен на шуменци, затова ще търсим наемател при ясни правила, ясни условия и контрол”, каза кметът Любомир Христов.

В мрачно и призрачно място се е превърнал “Фабулис” докато бе отдаден под наем.

В сградата не са направени никакви подобрения, както твърдеше вече бившият наемател “Ексит”, а по-скоро е имало разрушителна, вместо ремонтна дейност. Това видяха журналистите днес.

Комисията, която е направила оглед на сградата, след като преди няколко дни си върна собствеността над нея, е констатирала нарушена хидроизолация, разбита асансьорна клетка, разбити входове на помещения, улягане на южните фасади, видими деформации на носещи стени, липсват или са деформирани от влагата декоративни пана на окачените тавани, подовите настилки от теракот и ламинат са с нарушена повърхност, повредени са въдуховоди.

“Като цяло сградата не е компрометирана, за да не може да се възстанови”, обясни заместник-кметът Боян Тодоров.

Сградата на “Фабулис” не е включена в инвестиционните проекти на общината и затова за нея ще се търси инвеститор.

Въпросът за тази и други сгради общинска собственост, които не са стопанисвани както трябва, ще бъде поставен пред общинските съветници в Шумен, ще бъдат предложени по няколко варианта за тяхната бъдеща съдба, обясни кметът Любомир Христов.

Той изреди още няколко сгради, които се нуждаят спешно от ремонти – Пето Основно училище, бившият Битов комбинат, където се помещава и Картинната галерия, Работническа болница, възрожденските къщи по пътя за Арменската църква.

Кметът бе категоричен, че общината ще направи покривните конструкции на сградите, за да се опита да запази това, което е останало и да спре разрушението.

След това за някои от тях ще се търсят инвеститори. Любомир Христов уточни и че сгради, които не са необходими на общината, ще бъдат продадени, защото няма смисъл да се наливат пари в тях, а след това да не се използват.

“Като цяло сградите общинска собственост са в лошо състояние. Това, което констатирахме по състоянието на сградите и обектите общинска собственост, е меко казано тревожно”, обобщи кметът Любомир Христов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама