Апелативният съд върна зад решетките убиеца от Девня

12:57, 15 мар 16 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Виктор Панайотов, привлечен като обвиняем за убийството на 23-годишния Мартин Тодоров от Девня, ще продължи да търпи най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража”. Това определи състав на Апелативния съд във Варна. Той отмени като незаконосъобразно и необосновано определението на Варненския окръжен съд от миналата седмица, с което мярката на 32-годишния Панайотов бе изменена в „домашен арест”.

Както Topnovini.bg вече съобщи, наблюдаващият прокурор по делото веднага внесе протест срещу това решение на ВОС.

И Апелативният съд споделя извода, че събраните в хода на разследването доказателства, множество гласни свидетелства, материали и експертиза обосновават предположението, че Виктор е съпричастен към бруталното убийство. Тялото на Мартин беше открито на 28 ноември миналата година в двора на детска градина „Здравец” в девненския квартал Повеляново с множество прободни рани, една от които се оказала смъртоносна.

За разлика от първата съдебна инстанция обаче, апелативният съд смята, че Панайотов може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Въпреки че той заедно с другите трима мъже, участвали в боя край дискотеката, сами се явили в полицията, за да дадат показания, обвинението разполага с данни, че Виктор се опитал да въздейства на свидетели и има опасност отново да го направи и с това да попречи за разкриване на обективната истина. Тежестта на наказанието, което законът предвижда – от 10 до 20 години затвор, мотивира допълнително съда за извода, че и към момента абсолютно реална е опасността Панайотов да се укрие или да извърши друго престъпление.

Апелативният съд не споделя подробните разсъждения на ВОС за извършените процесуално следствени действия от началото на разследването, които били толкова обемни, че представлявали в своята съвкупност „ново обстоятелство”. Втората съдебна инстанция припомня, че съдът няма право и не може да преценява колко и какви да са действията на разследващите, нито пък да ги коментира.

Определението на Апелативния съд не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама