Ведомости: България може да няма пари за газа

13:16, 15 мар 16 / Политика 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е сред страните, които може да имат проблеми с плащанията на природен газ. Това предрича в анализ руския вестник „Ведомости“. Повечето европейски потребители на „Газпром“ имат високи кредитни рейтинги, но в Южна Европа има страни, които могат да забавят платежите за природен газ, петрол и петролни продукти или не плащат изцяло. Това се казва в раздел „Рискове“ на проспекта за еврооблигации на „Газпром“. Става дума за България, Сърбия, Гърция и Македония, чийто кредитен рейтинг е бил понижаван.

През 2015 г. „Газпром“ е доставил в Европа 158,56 милиарда куб.м. газ, от тях 5,8 милиарда куб.м. - в Гърция, България, Сърбия и Македония. Средната цена на руския газ в Европа за първите девет месеца на 2015 г. е била 252,1 долара за 1000 куб.м. Т.е. приходите от продажбите в тези страни възлизат на около 1,5 милиарда долара. До момента „Газпром“ не е съобщавал за задържане на плащанията за газ, петрол или петролни продукти от България и Гърция. Но гръцката ДЕПА иска да промени ценовата формула на руския газ, като я обвърже със спотовите цени в европейските хъбове, а не както е досега – цената е обвързана с тази на петролните продукти, съобщава „Катимерини“. С оглед на ниските цени на петрола тази формула е изгодна за Гърция, но в дългосрочна перспектива цените на „Газпром“ са неконкурентоспособни спрямо спота, посочва изданието.

Европейската комисия е отправила към „Газпром” искане за предоставяне на информация във връзка с информация за нарушаване на антимонополното законодателство при газови доставки за компании в България, предаде пък агенция „Новости”. Уточнява се, че искането е отправено през февруари тази година. Информацията за него е публикувана в същия проспект за нова емисия от облигации на руската „Газпром”.

През август 2012 г. Европейската комисия започна разследване за нарушения на европейското антимонополно законодателство от страна на „Газпром”. На 22 април, 2015 г. ЕК излезе с изявление, в което се посочват възражения на комисията (Statement of Objections) по отношение на дейността на „Газпром” на територията на общността. Бяха повдигнат официални обвинения срещу руската компания във връзка с нарушения в България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.

Не е изключено „Газпром“ да отделя южните страни в качеството им на възможни длъжници, защото те заедно с останалите държави от Източна Европа са участници в антимонополното разследване на Еврокомисията, разсъждава анализаторката от Vygon Consulting Мария Белова пред „Ведомости“. ЕК може да признае, че „Газпром“ е монополист на пазара и установява цени по-високи от пазарните, според Белова. Но дори в случай на забавяне на плащанията или липса на такива заради разследването на ЕК, „Газпром“ няма да прояви към тях твърдост, такава каквато има спрямо Украйна, смята анализаторът от „Сбербанк CIB“ Валерий Нестеровтой. От една страна „Газпром“ е заинтересуван от Гърция като държава потенциален транзитьор на руски газ, а политическите отношения с България и Сърбия са исторически добри, смята Нестеров. От друга „Газпром“ се надява да увеличи доставките за Европа на фона на намаляващото вътрешно производство на газ в европейските страни и на този фон няма да се кара с малките потребители в името на няколко милиарда куб.м. газ, убеден е Нестеров. Освен това, за годините работа в Европа „Газпром“ стана по-дипломатичен. Това вече не е този категоричен монополист, както преди 10 години, подчерта Валерий Нестеров.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама