Георги Първанов зачеркна коалицията „ГЕРБ плюс“

13:23, 15 мар 16 / Политика 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Коалиция „ГЕРБ плюс“ няма да е работеща оттук нататък от гледна точка на ефективността на вземаните управленски и законодателни решения и за климата в коалицията.

Това обяви лидерът на АБВ Георги Първанов на пресконференция на партията, предаде репортер на София Topnovini.bg. На събитието присъстваха зам.-председателят Румен Петков, зам.-председателят на парламентарната група Мариана Тодорова и др.

Първанов бе категоричен, че АБВ няма да даде тон за изострянето на политическия климат в България. Вместо това още в рамките на утрешния ден ще предложат да има ясни правила за работата на Съвета за развитие към Министерския съвет. Георги Първанов посочи, че той трябва да се превърне във функциониращ орган, а не някакъв „апендикс, който демонстрира добра култура, но реално не взема никакви ефективни решения“.

"Коалицията трябва да стане наистина ефективна коалиция, а не "всяка коза за свой крак", обясни лидерът на АБВ.

Той припомни, че още при съставянето на коалиционното споразумение АБВ са били сред съавторите на формата „2 плюс 2“, в който ГЕРБ и Реформаторският блок управляват с подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт.

„Докато бяха в коалицията, ДСБ имаха едни отношения по-скоро на опонент, отколкото на партньор. Много често спорехме и се надявам това да са принципни спорове, а да не се стига до личностни квалификации, обиди и крайни изрази на опозиционно поведение, каквито не са изключени в хода на предстоящата предизборна кампания“, обяви президентът.

Според Първанов нещата са се променили не само формално, защото реформаторите останали само с 13 депутати реална парламентарна подкрепа за управлението при 7 министри.

„Налагат се решения от тази група или друг в по-тесен състав и ние научаваме за тях от медиите. Не става дума за ревност, ние си знаем цената“, убеден е лидерът на АБВ и допълни, че партията му иска работеща коалиция, а не постове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама