Отсяха петима автори, които ще се борят за престижната награда за поезия „Христо Фотев“

13:25, 15 мар 16 / Култура 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Имената на петимата автори, които ще се борят за престижната наградата за поезия „Христо Фотев“, са вече известни. Те бяха обявени днес на пресконференция в Дома на писателя в Бургас. Това са Васил Славов със „Звяр“, Димитър Милов -„Четирилистни иронии“, Иван Иванов -„Предизвестена вест“, Иван Сухиванов  - „Нямо кино“ и Пламен Панчев -„Среднощен реверанс“.

Тази година в журито, което оценява кандидатите за наградата, присъстват  Ваньо Вълчев - председател, Екатерина Йосифова, Манол Манолов, носителят на наградата от 2004 година - Йордан Ефтимов и Боян Ангелов.

„Не беше лека работа. Оценявахме над 100 книги. Наистина имаше хубави книги, вълнуващи стихотворения. Постигнахме единодушие на базата на таланта. Една награда, която вероятно ще носи все повече книги за оценяването в Бургас, защото името на Христо Фотев е голям притегателен център“, сподели Ваньо Вълчев.

„Имаше настина достойни, но бяхме ограничени от регламента. Много силна група от бургаски поети, отново беше на ниво. Доволни сме от конкурса и от начина, по който обсъждахме кандидатите – анонимно с точки. Нямаше натиск“, каза от своя страна Екатерина Йосифова.

Наградата за поезия ще бъде връчена на рождения ден на големия бургаски поет - 25 март в Държавен куклен театър - Бургас. Церемонията ще бъде предшествана с малък спектакъл. Стихове на поета ще бъдат изпълнени от неговия приятел актьорът Досьо Досев. Той ще сподели и незабравими спомени и случки с бургаския поет. На събитието ще присъства и художникът Живко Иванов, който е подарил картина, специално нарисувана за откриването на Дома на писателя. В програмата на церемонията се включват и ученици, които ще рецитират стихове на Фотев.

На победителя ще бъде връчена освен голямата награда за поезия на името на Христо Фотев, и наградата на Община Бургас. Специален плакет с перо пластика на художника Валери Желязков ще представлява и наградата на Съюза на българските писатели. На церемонията ще участва и представител на министерството на културата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама