Потвърдиха смъртта на министъра на войната на „Ислямска държава“

13:41, 15 мар 16 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на войната на Даеш, който бе ранен при удар на военновъздушните сили на САЩ, е загинал, съобшиха източници от Пентагона, цитирани от Си Ен Ен.

Омар аш Шишани, известен като Омар Чеченеца, е починал от раните си.

Миналата седмица американски представител, пожелал анонимност, заяви, че джихадистът по всяка вероятност е загинал заедно с 12 други бойци на Даеш при американска бомбардировка на 4 март над Североизточна Сирия.

Омар Чеченеца, известен с жестокостта и ожесточеността си в боевете, беше един от най-издирваните главатари на групировката "Ислямска държава" в Сирия.

Омар Чеченеца е роден през 1986 г. в Грузия. Баща му е християнин, а майка му - мюсюлманка. След като се бие в редовете на грузинската армия срещу руснаците през 2008 г., той напуска армията и лежи 16 месеца в затвора за притежание на оръжия. След това отива вСирия и се присъединява към групировка, която се бори срещу режима на Башар Асад.

През май 2013 г., когато се създава ИД, Чеченеца се заклева във вярност на нейния водач Абу Бакр ал Багдади и е назначен за военен командир на групировката за Северна Сирия.

За главата на джихадиста бе обявена награда от пет милиона долара от Държавния департамент на САЩ.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама