Забраняват на болниците да искат доплащания и дарения

13:49, 15 мар 16 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Забранява се на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в болница, съобщиха от Здравното министерство. Болниците няма да могат да искат от пациентите си от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и 1 месец преди и след нея. Тези текстове ще бъдат разгледани утре на редовното заседание на МС и ако бъдат одобрени ще влязат в сила след като бъдат публикувани в Държавен вестник идния вторник.

Ако случаят изисква допълнителни грижи, които болничното заведение не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18 годишна възраст. Безплатно ще имат право да остават в лечебното заведение и придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно, при нужда от хоспитализация.

Всички тези промени са в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, подготвена от МЗ. Тя определя условията и реда, при които хората със здравни права лица ще ползват платените от НЗОК услуги. Наредбата не допуска пациентите да доплащат за дейности финансирани от НЗОК.

За първи път се ограничава до 2 месеца и срокът, в който трябва да бъде хоспитализиран пациент, предвиден за планов прием. Изрично се уточнява, че пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват и променят реда на планираните пациенти, който ще бъде публикуван с дати в сайта на НЗОК и ще може да бъде следен. Осигурените ще могат да разрешават регистриране на ползваните от тях здравни услуги, гарантирани от НЗОК чрез електронна идентификация.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама