Оставиха под гаранция шофьор, убил пешеходец в Пазарджик

13:53, 15 мар 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивският апелативен съд увеличи размера на гаранцията на Иван Янакиев от 3000 лв. на 10000 лв, съобщиха от институцията. По този начин Пловдивският съд потвърди мярката на Пазарджишкия окръжен съд, който измени "Задържане под стража" в "Парична гаранция."

Срещу Янакиев е повдигнато обвинение по чл.343 ал.1 от НК, затова, че на 18 декември 2015 г. при управление на лек автомобил "Хамър"е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 70-годишншя Никола Лазаров.

Апелативният съд намери, че с оглед разпоредбите на НПК единствената законосъобразна мярка за неотклонение спрямо обвиняемия следва да бъде различна както от „Задържане под стража, така и от "Домашен арест", а именно в случая това е "Парична гаранция".

При положение, че съдът определи мярка за неотклонение "Домашен арест", това би означавало напрактика с оглед на чл. 62 ал.7 от НПК да продължи незаконното задържане под стража на обвиняемия Янакиев.

Апелативният съд прецени, че размера на паричната гаранция следва да бъде увеличен с оглед на допуснатите от обвиняемия значителен брой нарушения на ЗДП и характеристичните му данни като водач на МПС.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама