Младежи от Комплекса за социални услуги в Просторно гостуваха на областния управител на Разград

13:58, 15 мар 16 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод Световният ден на социалната работа, на гости на областния управител на Разград Манол Кившанов бяха младежи от Комплекса за социални услуги за хора с увреждания в Просторно.

Те подариха на Кившанов собственоръчно изработен сувенир и го поздравиха със стихотворение.

От деня, в който бе закрит Домът за деца с умствени увреждания в село Просторно, в сградата е открита нова социална услуга - Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с психични разстройства, която функционира като държавно делегирана дейност. 

Това е първата разкрита социална услуга за лица с психични заболявания на територията на област Разград.

Комплексът за социални услуги за възрастни хора с увреждания (КСУ ВХУ) – с. Просторно предлага общо четири вида социални услуги - Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с психични разстройства, с капацитет 14 места; Защитено жилище за хора с психични разстройства, с капацитет 10 места; Защитено жилище за лица с умствена изостаналост, с капацитет 6 места и Център за социална рехабилитация и интеграция, с капацитет 25 места.

„Смятаме, че цялото общество трябва да сме съпричастни към проблемите на хората с увреждания, защото психо-социалната рехабилитация е една комплексна дейност от работа на терен и активната подкрепа на обществото”, сподели Диана Георгиева – психолог към Комплекса.

„Ние уважаваме различието и индивидуалността, защото знаем, че всеки от нас е добър по своему. Всеки човек има право да бъде щастлив, всеки има правото да се почувства равно с останалите”, каза Кившанов. Той отбеляза, че обществото е длъжник на хората с увреждания и има още много какво да им даде. 

Областният управител увери, че като институция ще съдейства за разрешаване на всички казуси, които са в правомощията му.

По повод Световният ден на социалната работа, Манол Кившанов пожела на всички, които някои наричат „различни”, да получават най-добрата специализирана грижа, помощ и подкрепа, и винаги да се чувстват значими и обичани. А на социалните работници, психолози, медици, рехабилитатори, които ежедневно се грижат за хората с увреждания, той пожела много здраве, вяра, сили и професионални успехи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама