Картографирани са всички дупки по улиците в Шумен и кварталите

14:00, 15 мар 16 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички дупки по уличните платна в Шумен и кварталите “Дивдядово”, “Мътница”, “Макак” са описани в отделна картотека. Това оповести на брифинг кметът Любомир Христов.

Списъкът е изготвен след оглед на уличните настилки.

На сайта на Община Шумен е обявена и обществена поръчка за изпълнител на дейностите по изкърпване на най-сериозно повредените участъци в Шумен и кварталите “Дивдядово”, “Мътница”, “Макак”. Прогнозната стойност на поръчката е в размер на 166 667 лева. Срокът на изпълнение е малко над два месеца. Фирмите ще бъдат класирани по най-ниска предложена цена. Срокът за приемане на предложенията е до 17 часа на четвърти април, като всеки кандидат може да участва само с една оферта.

Нарушенията на целостта на уличните настилки са разделени на три групи. Първата включва пропадания след преасфалтирането от втория етап на ИСПА. Те обаче са в гаранционен срок и ще бъдат възстановени за сметка на фирмите-изпълнителки. Вторите са по отсечките ремонтирани с пари от облигационния заем, който предишната местна власт взе за преасфалтиране след ИСПА 1. Дефектиралите настилки също са в гаранционнен срок.

Третия вид повредени настилки са от неблагоприятни атмосферни условия и точно те ще се кърпят с пари от общинския бюджет и средства на Общинско предприятие “Паркинги, гаражи и благоустройство”.

Работата ще започне от най-проблемните участъци, сред които са улиците пред бившия магазин “Пени” в кв. “Тракия”, улици в кв. “Дивдядово”. “Ще се работи до изчерпване на определените средства. “Ако при актуализацията на бюджета има възможност ще се заделят още пари за ремонт на улиците в Шумен и кварталите”, поясни зам.-кметът Боян Тодоров, но добави, че за момента това намерение е в сферата на пожеланията.

Кметът Любомир Христов уточни, че срокът на гаранцията на ремонтите завишен от шест месеца на две години. “Това означава, че след ремонт съответния участък подлежи на такъв едва след две години, а не през два месеца да ремонтираме само дупки”, каза градоначалникът.

Всички фирми, които са ремонтирали трасетата, с пари от облигационния заем са получили уведомителни писма, че има проблеми с положената от тях настилка и трябва да бъдат ремонтирани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама