Пепа Деведжиева: Поскъпване на Синята зона в Пловдив без осигурена алтернатива не трябва да има

14:40, 15 мар 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на ДСБ в Пловдив и общински съветник Пепа Деведжиева излезе с официална декларация във връзка с намерението на Община Пловдив за увеличаване на такса за Синя зона от 1 май.

"Предложеното от администрацията увеличение на таксата за паркиране в Синята зона с 50% е драстично, но по-големият проблем е, че е ненавременно. Защото не може спирането на коли в центъра да поскъпва, без да е осигурена алтернатива. Ако в буферните зони около централната градска част имаше изградени паркинги, на които хората да оставят колите си и после да се придвижват с градския транспорт или пеша, вдигането на таксата на 1.50 лв. би било обосновано. Но подобна алтернатива няма и поскъпването изглежда просто като опит да се пълни по-успешно градската хазна", заяви Деведжиева.

Според нея високата такса за Синята зона ще натовари бюджета на работещите пловдивчани.  "Местата за паркиране за хора с увреждания са крайно недостатъчни и новата цена ще засегне и тях. Отрязъкът от ул. „Ив. Вазов” от колелото на Първа градска болница до ул. „Авкс. Велешки”, където местата за инвалиди са само две, макар да е ясно колко често се налага на тези хора да търсят помощ в здравно заведение, е добър пример за това. Очевидно е, че това не е адекватно отношение към хората с увреждания, затова и те сезираха Комисията за защита от дискриминация за тази наредба", допълва Деведжиева.

В становището се казва още, че зад всяко увеличаване на таксите трябва да стоят публично представени разчети, от които на всички да стане ясно защо се налага то. "Администрацията трябва подробно да обясни какъв е не само финансовият ефект от въвеждането на Синята зона до момента, но и има ли полза от това като облекчаване на трафика и като намаляване на проблема с паркирането. Подобен анализ няма. Затова и предлаганата мярка с вдигането на цената в този си вид няма да получи моята подкрепа", уточнява общинският съветник от Реформаторския блок.

Предложението ще бъде внесено за разглеждане и гласуване на предстоящата сесия на пловдивския общински съвет, който ще се проведе в четвъртък.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама