Университет обучава кметове да разследват и залавят престъпници

15:11, 15 мар 16 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметове на малки населени места от различни региони на страната се обучават в полицейски умения и нотариални функции, съобщи пред представители на общини в област Добрич зам.-ректорът на Варненския свободен университет проф. Валери Стоянов.

Днес областният управител на Добрич Детелина Николова бе домакин на инициативата „Дни на Варненския свободен университет по региони“, която ВСУ провежда в рамките на честванията по повод 25-та годишнина от създаването на университета. 

Досега висшето училище е обучило 38 кметове от община Родопи в Пловдивско, както и техни колеги от селища в областите Смолян, Кърджали и Хасково. Обучението е насочено към кметове на малки населени места, където няма достатъчно полицейско присъствие. Кметовете са преминали обучителни програми по криминалистика, наказателно право, включително и практически занятия за задържане на хора, нарушили закона. Кметовете на села, овладели повече умения в полицейските функции, са получили сертификат. Пред представителите на местните власти бяха представени възможностите за успешно сътрудничество и в повишаване капацитета на администрациите в областта на оперативните програми на Европейския съюз, в разработването на съвместни проекти, в областта на средното образование и други. Областният управител на Добрич Детелина Николова е домакин на Дните на Варненския свободен университет в добруджанския град по повод 25-годишнината от неговото създаване.

През юни университетът ще проведе обучение на група руски журналисти, които искат да повишат компетенциите си в областта на рекламата. Очаква се да бъде финализиран договор за обучение и на китайски журналисти в сферата на социалните медии и интерактивните технологии. Представителите на ВСУ споделиха, че бизнесът все повече се ориентира и търси т. нар. хибридни специалисти.

Детелина Николова благодари на гостите и сподели своята увереност, че партньорството между образователните структури и институциите на държавната и местната власт ще доведе до устойчивост на региона и повишаване на административния капацитет в сферата на европейските проекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама