Русенски депутат потвърди ангажимента на България за равнопоставеност на половете с изказване в ООН

15:53, 15 мар 16 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"България е страна с традиции в насърчаването на равнопоставеността на половете", заяви на 15 март 2016 година пред делегатите на 60-та сесия на Комисията по положението на жените на Икономическия и социален съвет на ООН в Организацията на обединените нации в Ню Йорк Светлана Ангелова - зам. - председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в 43-то Народно събрание на България. Информацията съобщава прес центърът на партията в Русе. 

„България работи активно за подобряване на законодателството с цел по-ефективно интегриране на този принцип във всички политики, стратегии и програми. Предприемат се съответните законодателни мерки за осигуряване на реален напредък на жените, което да им гарантира безпрепятствено упражняване на техните фундаментални права и свободи наравно с мъжете. Не съществуват сфери на дейност, запазени само за жени или само за мъже“, е добавила Ангелова в изложението си по повод насърчаване темата за включването на жените в процеса на вземане на решения на всички нива в обществото.

През последните 20 години в България се отбелязва устойчив ръст на участието на жените в политическия живот. Засега в България равноправното участие на жените в процесите на вземане на решения не е регулирано с квоти или със закон, но независимо от това жените са добре представени в нивата за вземане на решения. В тази връзка Ангелова споделя още няколко положителни примера.

"Но всъщност проблеми има и те са свързани с различното заплащане, с пазара на труда, със заемането на ръководни длъжности в политиката, в стопанския и публичния сектор. Според проучване на Европейската комисия българките имат най-малко време на свое разположение, за да се обучават, развиват, да участват активно в обществения живот", посочва Светлана Ангелова.

Друг важен елемент за овластяване на жените е използването на възможностите на културните и творчески индустрии като катализатор за развитие на нови технологии и иновации в културния и индустриален сектор, неделима част са от образованието и модерните регионални и градски политики. Участието на жените в процеса на създаване на културни продукти, респективно в културните и творчески индустрии в последните години се превърнаха в един от приоритетите на ЕС. Като добър пример е посочен проектът „Жени-режисьори в българското кино“. Този проект е първия по рода си и предлага интересен фокус за дебат в контекста на темата за овластяването на жените. 

„Равнопоставеността между жените и мъжете е от особено значение като мерило за демократичното развитие на обществото. Тя е въпрос на социален, политически и икономически напредък на обществата. Балансът между жени и мъже в бизнеса, в политиката и в личната сфера само и единствено може да допринесе за развитието ни“, е заявила в заключение Светлана Ангелова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама