Такситата в София ще плащат лиценз за три години, а не за една

16:04, 15 мар 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Такситата в столицата да плащат лиценз за три година, а не за една. Това предвижда доклад на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов. По Закона за автомобилните превози влязъл през 2014 год., в цялата страна таксиметровите шофьори плащат лиценз за три години. В София обаче такситата все още вадят лиценза си само за една година, заради наредба на Столичната община.

Пред София Topnovini.bg Любомир Христов обясни, че промените в наредбата са се забавили, защото законодателството се променя постоянно. Той обясни, че от 2014 година няколко пъти се е срещал с представители от бранша, за да коментират промяната. Шофьорите обаче не били съгласни с нея, тъй като три години били много дълъг период, в който не се знаело дали ще успеят да се задържат на пазара.

Христов отбеляза, че новите правила няма да доведат до увеличаване на таксата за лиценз. В момента таксиметровите шофьори плащат по 50 лв. на година, а след въвеждането на промените в наредбата те ще трябва да платят 150 лв. за три години.

Определената сума Христов мотивира с факта, че такситата не плащат "синя" и "зелена" зона за стоянките, определени им в районите за платено паркиране, които иначе ще носят приходи в общинския бюджет.

Той се обосновава и с това, че в Столична община е внедрен софтуерен продукт "Система-регистър за издаване на разрешения за извършване на таксиметров превоз", за чието следгаранционно обслужване се правят допълнителни разходи. Въведена е и допълнителна защита на издаваните разрешения чрез 2D сигнатура за уникалност на документите. 

Според предложените промени в наредбата за издаване на дубликат на лиценз, холограмен стикер и два броя светлоотразителни идентификационни номера за таксиметров превоз ще се плащат 90 лв.  

През месец януари една от формациите в Столичния общински съвет - „Група 5“ и в частност общинските съветници Светослав Витков и Венцислав Мицов, повдигнаха въпроса за това, че столичните таксита не се лицензират по закона. Те запитаха защо общината не е направила нужните промени в наредбата си още през 2014 година, тъй като на практика от тогава до днес „такситата в София се лицензират незаконно“.

Дали обаче запитването на „Група 5“ е двигателят, който задвижи промените в наредбата не е ясно. Очаква се те да бъдат внесени за гласуване в Столичния общински съвет следващия месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама