Фейсбук група в Швеция: Искаме закон, който да защитава кърменето на обществени места

16:15, 15 мар 16 / Свят 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кики Сахами от Швеция, майка на две деца, започна кампания във Фейсбук Amningsuppropet с искане да има по-строги закони за защита на майките, които кърмят на обществено място. За кампанията съобщават „Индипендънт“ и "Локъл".

Сахами споделя пред местна медия, че идеята дошла след като забелязала как отношението към кърменето се променило в периода между раждането на първото й дете – 2012 г. и второто, родено миналата година.

Според нея все повече хора започнали да изразяват открито своето неодобрение към кърменето на публични места.

Днес тя настоява, майките които кърмят, да са по-добре защитени от закона, а действията на онези, които открито се обявяват срещу кърменето на обществени места, да бъдат квалифицирани като дискриминация.

"Бях в библиотеката и кърмех детето си, когато до мен се приближи служител и ми каза пред всички, че това което правя никак не изглежда добре“, разказва младата майка пред сайта „Локъл“. "Бях обидена и доста разстроена. Сигурна съм, че много други жени като мен биха се почувствали по същия начин при подобен коментар. Изпитах такъв срам, че в началото дори не събрах смелост да споделя с близките си у дома“, споделя още жената.

В момента Сахами все още е в майчинство. Тя работи в здравния сектор. Споделя, че се притеснява, че майките от притеснение просто ще предпочетат да си останат у дома 6 месеца след раждането, а не да се върнат на работа.

В Швеция отпускът по майчинство е доста щедър – надбавките са за 480 дни, като 90 от дните са за бащата. Целта е да се подобри равнопоставеността на половете.

Въпреки това, Сахами вярва, че когато става дума за правилата за кърмене в страната, шведите не са толкова свободомислещи.

По закон майките имат право да кърмят децата си на обществени места. В същото време нито има кой и какво да ги защити от собствениците на магазини, книжарници и кафенета, които могат просто да сложат една табела и с нея да забранят кърменето. Майките не са защитени и от враждебното отношение на околните.

Сахами и нейните съмишленици се опитват да убедят местните власти да запазят правото на майките да кърмят във всички сгради, собственост на общината.

Организацията на майките срещат подкрепата на политиците в Швеция, което ги окуражава, че кампанията им ще има успех. „Политици от различни партии застават на наша страна, лавинообразно расте и броят на последователите ни във Фейсбук“, казва Сахами. "Забелязвам, че през последните години, нашето общество, това в което сме израснали, става все по-нетолерантно“, споделя тя.

"Много от жените нямат смелост да отговорят на обвиненията, че кърмят на обществени места, защото се притесняват, че това само ще влоши нещата. Все пак, трябва да се говори за това, защото това е дискриминация, не само спрямо майката, но и спрямо детето. Искам да бъда ясна, ние не сме против децата да се хранят от бутилка, не става въпрос за това. Кърмата е важна за бебето и не е приемливо детето да бъде лишено от тази храна, само защото майката в момента е на обществено място.“

Младите хора вече не си падат по кърменето на обществени места

Според проучване, на 75% от младите хора в Швеция смятат, че майките не трябва да кърмят на обществени места. „Отдалечете се или погледнете встрани“ е посанието на кампанията за кърменето във Фейсбук. Според проучване на водещата световна организация за децата „Спасете децата“ (Save the Children), работеща в 120 страни по света, Швеция се нарежда на 5 позиция като държава, в която жените са най-добре информирани за кърменето през 2015 година, като 98% от майките са опитвали да кърмят, а 60 на сто от тях след 4 месеца все още продължават да кърмят децата си.

Според Националната здравна служба на Швеция кърмата може да защити бебетата от инфекции и заболявания и да изгради силна емоционална връзка между майката и бебето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама