Бъчварова вбеси синдикатите, ще топи дефицита в МВР за сметка на социални придобивки

16:29, 15 мар 16 / Политика 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Намаляване на годишния отпуск на служителите в МВР от 30 на 25 дни и съкращаване от 20 на 12 заплати, които те получават при пенсиониране.

От тези промени в Закона за МВР вътрешният министър Румяна Бъчварова няма да се откаже. Това стана ясно от представянето на измененията от политическото ръководство на МВР пред синдикатите и в присъствието на депутати.

Именно тези разпоредби обаче предизвикват най-сериозно недоволство сред служителите, които подновиха протестите си. 

„Ние на практика правим реформа на управлнието в МВР“, обяви Бъчварова.

Според председателя на Синдикалния алианс „Сигурност“ в МВР Галентин Грозев обаче този законопроект почива на финансовата нецелесъобразност.

„Ние не сме търговска фирма. Когато се сложат на първо място финансите, а не резултатът, нещата не свършват добре. Това важи за полиция, пожарна и административни структури“, обяви Грозев и допълни, че приветства разделението на администрацията на три, но не и назначаването на нови служители с парите на вече наетите.

Валентин Николов от КНСБ настоя проектозаконът да бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество, защото промените засягали цялото българско общество. „Не приемаме отнемането на постигнати социални плащания на хората, които са на терен“, обяви Николов.

Венцислав Станков от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите в България "Огнеборец" изтъкна, че не разбира как така ще се намалява администрацията, след като ще се създават нови административни структури. Станков съобщи, че преподавателите в Академията на МВР искат да напуснат работа, за да се пенсионират или за да извършват друга дейност в министерството. „Рискуваме да останат много необучени кадри“, обясни той.

Всички представители на синдикалните организации обещаха, че ще изпратят в писмен вид възраженията си до Народното събрание и Министерството на вътрешните работи.

Валентин Попов от СФСМВР поиска и НПО-ата да се включат в дискусията по промените в Закона за МВР. Той поясни, че тези промени не приключват реформата. Оставали един набор от въпроси в какъв реди и по какъв начин ще продължи да се развива тази реформа.

"В конкретния случай става нещо, което не е редно. Започват се нормативни промени без да имаме цялостната стратегия, разработена в детайли. Каква функция е професионалното обучение“, попита той.

Бъчварова обясни пред журналисти, че е убедена, че това е оптималното. Според нея това са най-добрите предложения с оглед на интереса на служители. „Ако се случи този вариант, работещите в МВР ще повишат мотивацията си и ще се повиши нивото на работа“, каза Бъчварова и допълни, че е много болезнено да се съкращават хора и тя цели да избегна тази мярка.

Тя гарантира, че всяко едно предложение е много кратно обмисляно, обсъждано, връщано и преразглеждано. Попитана какво ще се случи, ако не бъдат приети предложенията ѝ, Бъчварова каза, че ще продължат по старому. „Ще бъде много трудно и ще има все по-малко възможности да си вършим работата“, обяви вътрешният министър.

Измененията ще важат за служителите, които ще бъдат назначени от 1 януари 2017 г. и по думите на Бъчварова са в резултат от разговорите със синдикатите. Годишно ще бъдат спестявани близо 65 млн. лв., като това ще стопи хроничния дефицит в сектора за 3 години. Предвижда се да бъдат назначени и още 1160 служители, твърдят вносителите.

Планът на Румяна Бъчварова предвижда още служителите в МВР да бъдат разделени на три категории спрямо трудовите си договори: по закона за МВР; по закона за държавния служите; работещи по трудови правоотношения.

Реформата на вътрешния министър цели да разреши три съществуващи проблема в МВР.

Първият е свързан с недостатъчно ясните правомощия на органите на управление и прекомерната централизация. Това се изразвя в тромаво управление, дълги управленски вериги за вземане на решение и усложнени бюрократични процедури.

Според представените данни от 1991 г. са приети 4 нови варианта на Закона за МВР, който за същия период е изменен 75 пъти. По думите на Бъчварова това води до нестабилност в системата, липса на устойчива стратегия за развитие на МВР и до непоследователни реформи без задълбочен анализ и негативни обществени нагласи.

По думите на вътрешния министър всеки неин предшественик се е опитал да направи нещо добро за институцията, но всяко начинание е останало недовършено.

Следващата точка от реформата е свързана с недостатъчните средства за защита, остарелите технологии и неподдържаните информационни системи. „Условията, при които работят служители ни, са далеч от нивото, на което работят другите колеги в Европа“, поясни Бъчварова. Според представените от нея данни числеността на състава на МВР към момента е:

Полицаи, пожарникари и спасители – 34 256 души;

Специализирана и обща администрация – 4 200 души;

Лица по трудови правоотношения – 6 804 души.

След 2013 г. се наблюдава спад в числеността на заетите в МВР, като всяка година около 4 000 служители напускат системата.

Третата точка от реформата цели финансовото стабилизиране и оздравяване с цел ресурсно обезпечаване на основни дейности на МВР. Ще се въведе съвременен модел за управление. Кадрово и техническо укрепване на полицейски структури и постигане на устойчивос на планираните мерки реформи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама