Деца разиграха процес в Софийския районен съд

16:44, 15 мар 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ученици от 3 "д" клас на 18 СОУ “Уилям Гладстон” посетиха Софийски районен съд (СРС) на 2 март. Те участваха в игра-процес, разделени на отбори, което се случва за първи път в историята на Гражданското отделение на градския съд, съобщават от пресцентъра на институцията.

Проектът цели запознаване на младите хора с дейността на съда и участниците в процеса, поставяне основите на правосъзнание у децата и научаването, че всяко действие си има последици. Децата научиха в играта, че определянето на наказание и постановяване на решение по гражданско-правен спор не е самоцел, а следва фактите по делото през призмата на вътрешното убеждение на съдията.

Съдия от СРС, прокурор от Софийска районна прокуратура (СРП), адвокат и юрисконсулт настаниха децата в съдебна зала № 30 и си поговориха с учениците за това каква е ролята на всеки от тях в процеса. “Треньорите”–юристи, подготвиха малките си възпитаници за участието им в измислен процес за водач на лек автомобил, преминал на червен светофар и блъснал пешеходец на пешеходна пътека, като му причинил средна телесна повреда. Децата сами решиха към кой отбор да се включат и излъчиха пострадал и причинител на увреждането.

По време на инсценирания процес бяха изслушани свидетели и вещо лице и децата с помощта на менторите задаваха въпроси на участниците в процеса. Пледираха и по двете дела, след което съдебният състав постанови своята присъда и решение.

По идея на председателя на столичния районен съд Калоян Топалов малките юристи получиха за спомен значки, на които пише „Аз бях в Софийски районен съд“.

От ръководството на съда са убедени, че това е началото на една добра практика и приканват училищата, които желаят да се включат в проекта, да ги потърсят чрез електронната страница на градския съд.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама