Правят нов парк „Бедечка” в Стара Загора

16:47, 15 мар 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов парк върху в района на Бедечка ще изгради община Стара Загора. Това съобщи днес кметът Живко Тодоров на инфарктна среща с представители на фейсбук-групи, собственици на земи в района, природозащитници и медии.

Скоро ще бъде обявен конкурс за проектирането му. Паркът ще се изгради върху терена, който e извън зоната на частните имоти.

На срещата Живко Тодоров обяви, че е готов да отговаря на всички въпроси, за да се изчистят всякакви спекулации около „Бедечка“. Той припомни, че действащият Общ устройствен план (ОУП) на Стара Загора, който определя в района на Бедечка да има квартал с ниско жилищно строителство, е приет през 2011 г., преди да започне първият му мандат.

В момента има само две възможности за по-нататъшно действие. Първата е обжалване на ОУП, след което да започне отчуждаване на имотите от собствениците. Затова обаче Общината трябва да плати близо 30 млн. лева, които тя няма. Другият ваирант е нещата да останат без промяна, т.е. собствениците да останат във владение на земите си в кв.“Бедечка“. „Не мога да взема популисткото решение за отчуждаване на земите от собствениците, защото според закона до 2 години след това Общината трябва да им плати обезщетението. Но нужните за това 30 млн. лева, няма откъде да ги вземем. Така ще тръгнат десетки дела срещу Общината“, обясни кметът. Той допълни, че Общината финансира изграждането на инфраструктура, само когато има средства за това, и с колкото има. Собствениците знаят, че този квартал е извън Интегрирания план за градско развитие и по тази причина не могат да се ползват за целта средства от европейски програми.

 „Някой се опитва да прави община Стара Загора заложник на въпрос, който е решен отдавна. Парк „Бедечка“ съществува, и той е от отклонението за фирма „Труд“ нагоре към езерото. Под него е квартал „Бедечка“. Ако някой оспорва това, да се обърне към съда, както и ние ще си защитим там правата“, категоричен бе Димитър Димитров, един от собствениците на имоти.

„Ние няма да строим в зелени площи, а в собствените си имоти. При това сме задължени в тях да изпълним 40% озеленяване“, припомниха собствениците.

Кметът пък обясни, че мораториум върху сторителството може да бъде искан само при проблем в проекта. Иначе ще падне веднага в съда и ще тръгнат дела от собствениците към Общината.

В залата беше предложено да се ревизират решенията на Общинския съвет от 2003 година насам, за да се провери дали всички сделки са изрядни. Кметът обаче обясни, че решенията подлежат на контрол от областния управител и Административния съд, но всички срокове са изтекли. Живко Тодоров добави, че към момента общината няма основание за отчуждаване на имотите.

Всички желаещи ще могат да се запознаят с устройствения план на квартал „Бедечка“ утре от 12 часа в Общината.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама