Престрелки в Брюксел, стрелците - свързани с атентатите в Париж (обновена)

16:48, 15 мар 16 / Свят 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четирима полицаи са ранени след две престрелки  в предградие в Брюксел, където се е състояла съвместна с френската полиция акция по залавянето на лица, издирвани за атентатите от 13 ноември в Париж.

Престрелките в белгийската столица Брюксел във връзка с операция по залавянето на съобщиха от прокуратурата, цитирана от световни агенции

Според сайта на в. „Паризиен“ униформените са пострадали при оперативни действия по претърсване на къща, единият полицай е тежко ранен и откаран по спешност в болница.

Местни медии съобщават, че операцията е проведена в квартала „Форе”, който се намира в близост до квартал „Моленбек” откъдето бяха голяма част от замесените в атаките във френската столица, при които загинахаповече от 130 души.

Полицията издирва най-малко двама души, а стрелците са избягали.

Спецчастите на белгиската полиция са пристигнали на място.

Операцията тече в момента. Полицията е затворила улици и използва хеликоптер в издирването на въоръжените терористи.  

Според различни информации няколко заподозрени са избягали по време на спецоперацията.

Твърди се, че те са членове на групировката "Ислямска държава". 

23.00 ч. Спецоперацията на белгийската полиция в Брюксел продължава, съобщи премиерът на Белгия Шарл Мишел.

22:00 ч.  Властите са дали разрешение на жителите в района на операцията да се приберат по домовете си, но ако бъдат придружени от полицаи.

21:20ч. Няма опасност за живота на тежко ранения полицай пострадал при претърсването на къща и закаран след това в болница. На мястото на операцията провеждана от белгийските спецчасти са викнати сапьори.

19:35ч. Единият от стрелците е намерен мъртъв. Самолчността му не е установена. Спецчасти са щурмували апартамента, в който той се беше барикадирал.

18:35ч. Двама бегълци са се барикадирали в апартамент. За стрелците се знае, че са част от групата на 11-имата терористи, окървавили Париж през ноември миналата година.  

18.20 ч. Вътрешният министър на Франция Бернар Казньов потвърди, че в момента в Бюксел се провежа съвместна операция между френската и белгийската полиция. Белгийските власти помолиха медиите да не правят снимки и да не заснемат видеа в квартала, както и да не се изнася информация, относно случващото се.

18:15 ч.  В социалните мрежи се появи хаштагът #ForestLockdown и десетки снимки на котки, с който жителите на предградието "Форе" реагират на призива на властите да не разпространяват информация за течащата в момента акция.

18:10 ч. Според френските властите двмата нападатели не са оцелелите от Париж терористи Салах Абдеслам и  Мохамед Абрини.  

18:00 ч. Чули са се нови изстрели, два часа след първите. Ранен е още един полицай. Затворени са намиращите се наблизо детски градини и училища, а децата са настанени в защитени помещени. Много улици в квартала са затворени. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама