Районната прокуратура предаде на съд измамник, искал "пари за климатици"

16:51, 15 мар 16 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 30-годишен мъж, измамил две възрастни жени по схемата „пари за климатици“.

Обвинението срещу Хюсеин М. е за това, че в периода от 16 до 22.10.2015 г. в град Търговище и в град В. Търново, заедно с неустановен по делото съучастник, накарал жена от град В. Търново и в жена от град Търговище  да предадат на служител от магазин за климатици парична сума като капаро за закупуване на климатици. Измамата е в общ размер на 7000 лева.

На 16.10.2015 г. в град Търговище, Хюсеин убедил жена от град Търговище, че се казва Николай - служител от магазин за климатици, с когото се е свързал нейният внук и на когото трябва да предаде сумата от 3000 лева като капаро за закупуване на климатици.

На 22.10.2015 г. в град В. Търново, Хюсеин използвал същия сценарий с жена от град В. Търново, пред която се представил за Стефан - приятел на нейния брат, който се нуждае от 4000 лева като капаро за закупуване на климатици. Опитът обаче останал недовършен, поради независещи от дееца причини.

През септември на 2015 г. Хюсеин пуснал обява за продажба на лекия си автомобил. След известно време, му се обадило неустановено по делото лице, представило се като „Николай Василев“, който чрез „телефонни измами“ решил да набави парични средства. Двамата се уговорили, мнимият Николай да се обажда на произволно избрани стационарни номера на възрастни хора, на които да се представя за техен близък, който бил закупил климатици, но не му стигали парите да ги заплати и искал да заеме спешно сума пари, за да ги капарира в магазин за бяла техника. След това преправял гласа си, за да се представи за служител в магазин, заявявайки на пострадалия, че за да бъдат освободени е необходимо да се заплати спешно определена сума пари.

Обвиняемия, по телефон получавал конкретни указания да отиде до различни населени места от където да вземе парите от пострадалите. Пред измамените Хюсеин поддържал заблудата като се представял за „касиер“ или „работник“ изпратен да вземе съответната парична сума. Според уговорката между двамата, от получените пари вземал 150 лв. за себе си, както и сума за пътни разходи. Остатъкът транспортирал до гр. Русе на посочени от неустановен по делото лице тайни места. Така в периода 16.10.-21.10.2015 г. успели да въведат в заблуждение двама възрастни граждани от гр.Търговище и гр.В.Търново.

В кратък срок, след разкриване на престъплението, прокуратурата е приключила досъдебното производство и е предала извършителя на съд.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд Велико Търново.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама