Театърът в Шумен готви нова постановка

17:20, 15 мар 16 / Култура 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменският театър започна репетиции по пиесата „Пясъчен пъзел” от Яна Добрева, съобщиха от културния институт. Постановката на спектакъла е дело на режисьора Съби Събев, поставил редица драматични и куклени заглавия на българска и чуждестранна сцена, някои от които са: „Дуел” от Иван Вазов, „Между два стола” от Рей Куни, „Приказки от минали времена” от Р. Киплинг и други.  

За „Пясъчен пъзел” Съби Събев споделя, че е спектакъл за това как „Четири жени се опитват песъчинка по песъчинка да подредят пъзела на своя живот. Майка, дъщеря, кариеристка и студентка се опитват да живеят при липсата на някого, когото да обичат или да бъдат обичани... истински.”

Текстът на пиесата е на драматурга Яна Добрева, която е автор на редица интригуващи театрални заглавия, най-известните от които са: „Драскотини от дъжда”, „Да поиграем на челик”, „Боровинкова тишина”, „Пясъчен пъзел”, „Топлината през ноември”, „Боже! Крокодили”, „Милост за мама” и други.

Авторката е носител на множество награди за драматургия – пиесата и „Да поиграем на челик” печели конкурс за драматургия в Германия /1994 г./, пиесата „Боровинкова тишина” е наградена на драматургичен конкурс във Франция /1995 г./, а „Пясъчен пъзел” е номинирана в Лондон /1997 г./. През 2014 г. получава „Знакът на Симеон Велики” на Министерството на културата за голям принос в развитието на българската култура”.

Сценографията и костюмите ще бъдат вдъхновени от Диляна Асенова. В ролите зрителите ще видят актрисите: Мария Григорова, Стефани Лечева, Александра Михайлова и Марина Мозжухина.

Премиерата на постановката „Пясъчен пъзел” се очаква през април.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама