Учат кметове от община "Родопи" как да се борят с престъпността

17:29, 15 мар 16 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
38 кметове от община "Родопи" в област Пловдив, както и техни колеги от селища в областите Смолян, Кърджали и Хасково, са преминали обучителни програми по криминалистика, наказателно право, включително и практически занятия за задържане на хора, нарушили закона, съобщиха от Варненския свободен университет.

Кметовете на села, овладели повече умения в полицейските функции, са получили сертификат, стана ясно днес в рамките на инициативата "Дни на Варненския свободен университет по региони" в Добрич.

Във връзка с тежките случаи на пребити и ограбени възрастни хора в Пловдивско преди дни районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова заяви, че ще инициира мултиинституционална среща с участието на областния управител, кметовете на всички общини и населени места, както и с дейното участие на Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Целта е да се направи пълен анализ на наличния ресурс на полицията, районните инспектори, патрулите, които могат да се извеждат за постоянно наблюдение на криминалния контингент и опазване на обществения ред в малките селища.

Ще бъде направен анализ на организацията в Областната дирекция на полицията с оглед превенция на тежката битова престъпност и най-вече на кражбите и грабежите. "Ще поискам съдействие от държавната и местната власт за пълен анализ на наличните камери, които са общинска или държавна собственост и извършват записи на обществени места - барове, ресторанти и други", поясни Мутафова.

Ще бъде проверена изправността на камерите и възможността за рехабилитацията им. Предвижда се и изготвяне на карта на наличните частни охранителни камери, които заснемат обществени места. Анализът ще засегне и съществуващото улично осветление по селата, особено в малките улици в много обезлюдени населени места.

Обмисля се да се поканят и експерти от охранителни фирми, както и всички други, които могат да помогнат за осъществяване на анализа с цел намаляване броя на битовите престъпления по селата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама