Бивш вътрешен министър поема агенцията за бежанците

18:09, 15 мар 16 / Политика 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият вътрешен министър в служебното правителство на Марин Райков – Петя Първанова, ще стане председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Решението ще бъде взето на заседанието на правителството в сряда.

Първанова е в системата на МВР от 2001 г. Тогава тя става заместник директор, а по-късно същата година – директор на дирекция „Международно сътрудничество“ в МВР. Тя е първата жена-министър на вътрешните работи в историята на България.

На 22 февруари предишния шеф на ДАБ Никола Казаков бе освободен заради скандал с обществените поръчки за храната на бежанците. Бойко Борисов съобщи, че е сезирал прокуратурата за злоупотреби извършени от Казаков. Той пое ДАБ за втори път през януари 2015 г., след като управляващите освободиха Николай Чирпанлиев.

Казаков беше депутат от ГЕРБ, а след това оглавяваше ДАБ в периода 2010 г. – 2013 г. При първото му управление агенцията се оказа неподготвена за бежанската вълна през 2013 г. Тогава той дори не допускаше доброволци да раздават храни и дрехи, а държавата не осигуряваше храна на търсещите убежище у нас.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама