Течовете в метрото спират до дни, обещава Братоев

23:22, 15 мар 16 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проливните дъждове от последната седмица станаха причина за течове в две от софийските метростанции.

В понеделник на станция "Сердика" таванът в края на ескалатора при връзката между двете линии беше подгизнал. Служител на метрото попиваше с парцал водата, а малък килим беше постлан, за да не се хлъзгат гражданите на мокрия под. Временно проблемът с капещия таван бе решен със заковано гумено уплътнение, което да задържа водата. Същия ден протече и на метростанция „Младост“ 1.

София Topnovini.bg се свърза с директора на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев за повече информация по проблема.

„Работят. Появи се един теч при връзката между двете станции на „Сердика“. Вчера работеха, днес пак ще работят. Отстраняват се течовете, това е нормално явление“, коментира шефът на Метрополитена. По думите му и тази вечер на метростанция „Сердика“ екипите ще продължат да работят, както и на „Младост 1“. „В близките няколко дни проблемите трябва да се отстранят“, каза още Братоев.

Той разказа, че във Виена има 80 души работещи на щат, които се занимават с отстраняването на подобни проблеми. „Това е спецификата на подземното съоръжение, когато е под нивото на подземните води, това си е съвсем нормално“, обясни инж. Стоян Братоев.

По думите на шефа на столичното метро в другите европейски столици проблемите с течове са често срещани и не бива да се прави в България голям проблем от това. Братоев даде за пример метрото в Париж, където има канавки по края на пероните, които отвеждат водите и когато станат по обилни прокапванията ги отстраняват.

Той увери, че в София се прави ежедневна проверка и поддръжка, както и се извършва планова профилактика на метрото.

Братоев разказа, че шефът на мюнхенското метро, когато дошъл на посещение в София, е казал, че нашето метро е по-хубаво от тяхното. Германецът споделил, че при тях най-честите проблеми са с чистотата и старите съоръжения. Той бил впечатлен, че софийското метро е по-хубаво и като естестика, и като нови съоръжения, и като чистота.

Като най-голям проблем Братоев отбеляза асансьорите и ескалаторите по метростанциите. Причината е, че те са на външно обслужване и има забавяния при отстраняването на проблемите.

За сигурността на гражданите Стоян Братоев каза, че по другите линии на метрото няма да могат да бъдат сложени прозрачни прегради, които да предпазват гражданите. Той обясни, че тази новост ще бъде възможна само за линията на метрото, която се строи в момента. Това е така, защото влаковете трябва да бъдат с еднакво разположение на вратите, а „Метрополитен“ има три типа мотриси и затова няма възможност да се сложат такива прегради навсякъде.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама